Foto: AP

Zadovoljan rezultatima

DODIK: Ovo je bio referendum o Danu RS, ne o statusu

"Ponosan sam što nije bilo incidenata,što je narod pokazao zrelost i odlučnost.Niko od budućih političara neće moći da zanemari volju naroda, poručio predsednik RS Milorad Dodik obraćajući se javnosti posle referenduma.

Bosna i Hercegovina
> 00:00h

On je naglasio da su naovaj način Srbi pokazali da imaju demokratski kapacitet. Na pitanje hoće li biti referenduma o sudu i tužilaštvu, Dodik je odgovorio: "Biće".

Takođe, istakao je da ovo bio referendum o Danu Republike Srpske, ne o statusu.

Dodik je podsetio da je referendum, kao sredstvo i način odlučivanja prvu put proveden posle Dejtona i da su vlasti Srpske zajedno sa opozicijom doneli odluku o održavanju referenduma o Danu Republike.

"Zahvalan sam svima koji su podržali referendum, svakom čoveku, pojednicu koji je glasao", rekao je Dodik i istakao da je ponosan na činjenicu da je referendum protekao u miru i da nije bilo nikakvih incidenata.

Predsednik Srpske je rekao da je srpski narod danas pokazao političku zrelost i odlučnost.

"Imamo sasvim pozitivne rezultate referenduma, izražavam zadovoljstvo ovim danom koji će ući u istoriju Republike Srpske", rekao je on.

Podsetimo, u Republici Srpskoj održan je referendum na kojem su građani odgovarali na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Prema prvim nezvaničnim rezultatima, na obrađenih 30,76 glasačkih mjsta glasalo je 154.019 glasača, a 99,80 odsto izjasnilo se sa "da".

(RTRS)