Foto: Profimedia

Teška odluka

(VIDEO) TRAŽILA JE OD LEKARA DA JE UBIJU: Na kraju su joj pomogli da umre

Nina Adamovic tražila je od lekara 1 zahvat. Zahvat zbog kog će umreti.

Planeta
> 16:08h

Njen slučaj bacio je jedno novo svetlo na odluku pacijenta o gašenju srčanog elektrostimulatora, pejsmejkera. Zakonski i etički problem je gašenje pejsmejkera, čak i ako pacijent to izričito želi, kao što je to Nina tražila.

Gotovo čitava njena porodica ima neku vrstu srčane bolesti, a prvi pejsmejker joj je ugrađen 1996. godine. Čitavu jednu deceniju je sve bilo u najboljem redu. Onda je pretrpela blagi srčani udar i zdravlje joj se naglo pogoršalo. Kaže da je dobila odličnu zdravstvenu negu, ali zdravlje se stalno pogoršavalo.

Krajem 2014. godine njeno srce radilo je na samo 10 odsto svog kapaciteta. Kraj njenog života ubrzano se približavao.

"Imam osećaj da sam u redu za smaknuće", ispričala je Nina početkom prošle godine za BBC.

Tada je imala 71 godinu i opisivala je da bi noću često izgubila svest i kada bi se osvestila čula je rad pejsmejkera. Govorila je da je srećna i zauvek zahvalna za tako dug život, ali je bila spremna na smrt. "Osećam da postoji život, ali da je smrt samo druga strana istog novčića", rekla je tada. Govorila je i da ne želi da umre, ali da je neosporno da umire.

(VIDEO) STVARNO PREKARDAŠILI: Britanski biznismen se uživo ubio pred kamerama BBC-ja

Odlučila je da traži gašenje pejsmejkera.

Foto Shutterstock

Dosta neobičan zahtev stavio je britanske lekare u nezahvalnu situaciju. Etički komitet razmatrao je njen zahtev, a najviše ih je brinulo da bi neko mogao tužiti lekare zbog smrti pacijenta i početni stav je bio da neće odobriti gašenje sprave koja je drži u životu.

To je prvi slučaj u Velikoj Britaniji da je neki pacijent tražio gašenje pejsmejkera, ali s druge strane Atlantika, takvi zahtevi su znatno češći. Kardiolog iz Čikaga Vestbi Fišer desetak puta je gasio pejsmejker pacijetima.

Opisao je slučaj jednog pacijenta koji je godinama nosio aparat i jednom prilikom je pao niz stepenice. Dobio je teško krvarenje u mozgu i bilo je samo pitanje vremena kada će umreti. "Porodica nije htela da produži sam proces umiranja i tražili su gašenje pejsmejkera. Rekao sam im šta mogu očekivati i da srce može odmah prestati da kuca nakon gašenja pejsmejkera, ali i da mogu očekivati da će srce nastaviti usporeno da radi i da će imati još vremena za oproštaj", ispričao je Fišer.

NIJE JOJ BILO POMOĆI: U Belgiji izvedena prva eutanazija maloletnika

Pacijentova supruga bila je otvorena i iskrena, kaže Fišer i dodaje da je njoj prepušten sami čin gašenja pejsmejkera. Pacijent je umro narednog dana.

Što se tiče Nine Adamovic, u oktobru prošle godine napokon joj je odobren zahtev. Nakon psiholoških testiranja, sastanaka, savetovanja sa advokatima, etički odbor zaključio je da ona potpuno razume posledice svoje odluke. Nina je prošla zahvat gašenja elektrostimulatora i nakon toga je pričala da se oseća drugačije. Telo joj je bilo teško, osećala je blagu mučninu, ali je bila smirena. Prespavala je noć u bolnici i ujutro se vratila kući.

Umrla je u snu u porodičnoj kući.

(Express.hr)