Foto: Profimedia

Podnosio ostavku, ali se i vraćao

SVETSKI MEDIJI O ĐUKANOVIĆU: Odlazak posle 25 godine neosporne vlasti

Svetske agencije izvestile su danas da će dugogodišnji premijer Crne Gore Milo Đukanović podneti ostavku na tu funkciju i da je njegov zamenik na čelu Demokratske partije Socijalista (DPS) Duško Marković kandidat te stranke za mandatara nove Vlade Crne Gore.

Crna Gora
> 00:00h

AP navodi da Đukanović sprema ostavku "posle više od 25 godina neosporne vlasti", ali napominje da je on u prošlosti dvaput podnosio ostavku, ali da se vraćao na vlast bilo kao premijer, bilo kao predsednik.

Američka agencija podseća i da je Đukanović 1991. godine sa samo 29 godina postao najmlađi premijer u Evropi i ističe da je on među balkanskim liderima najduže na vlasti.

Dugogodišnju vlast Đukanovića na mestu premijera ili predsednika naglašava i Rojters, koji dodaje da ga opozicija optužuje za autoritarizam i korupciju.

Foto: Profimedia

Britanska agencija primećuje da Đukanović nije rekao da li će izaći iz politike, ili će ostati predsednik DPS-a. I AFP navodi da je Đukanović dvaput podneo ostavku na funkciju premijera, ali ističe da je on ostao predsednik stranke, podsetivši da se on povukao sa čela vlade 2006. i 2010. godine, ali da se oba puta vratio na vlast posle dvogodišnje pauze.

Milo Đukanović, Foto: Dado Đilas

Agencije podsećaju da je Đukanovićev DPS na parlamentarnim izborima održanim 16. oktobra osvojio 36 od 81 mesta u parlamentu, uz zaključak da su neophodni koalicioni pregovori kako bi se oformila vlada. DPS je sinoć saopštio da je Duško Marković kandidat te stranke za mandata nove Vlade. Predsedništvo DPS-a održalo je sednicu, kojom je predsedavao predsednik Milo Đukanović, na kojoj je odlučeno da Glavnom odboru predloži Markovića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore.