Prva opština koja je dala donaciju za mauzolej na Vidu

IZRADIMO SPOMENIK SRPSKIM JUNACIMA NA VIDU: Čajetina se odužila slavnim Zlatiborcima

Opština Čajetina donirala 500.000 dinara u akciji Kurira i Udruženja novinara Srbije za spomenik junacima Prvog svetskog rata

Društvo
> 02:38h

Opština Čajetina donirala je 500.000 dinara za izradu bronzanih statuta srpskih vojnika, čime pomaže završetak mauzoleja na ostrvu Vido. Čajetina je prva opština koja je finansijski podržala akciju Kurira i Udruženja novinara Srbije (UNS) “Izradimo statue herojima Albanske golgote na ostrvu Vido”. Pali ratnici - Gotovo da nema porodice sa Zlatibora, kao uostalom i iz cele Srbije, koja nije dala ratnike u Prvom svetskom ratu, a više od milion Srba položilo je svoj život za slobodu koju mi danas uživamo. U slavu naših predaka koji počivaju u spomen-kosturnici na Vidu i u plavoj grobnici, ali i svih onih Zlatiboraca, svih Srba koji su svoje kosti ostavili po vrletima Crne Gore i Albanije, u Skadru, Fijeri, Draču i drugim mestima na putu stradanja i nade na koji su krenuli u zimu 1915, opština Čajetina pomaže završetak mauzoleja - kaže Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

On napominje da je donacija za spomen-kosturnicu najmanje što ova opština sa obronaka Zlatibora može da učini kako bi junaci Velikog rata konačno imali mauzolej kakav zaslužuju i kako ga je i projektovao čuveni Nikolaj Krasnov još 1936. - U godini kada obeležavamo veliki jubilej - vek od iskrcavanja srpske države, vojske i izbeglica na Krf, drago nam je što su Kurir i UNS pokrenuli akciju kojom nam daju mogućnost da se odužimo slavnim precima - naglašava Stamatović. Pobratimi Čelnik Čajetine ističe i da je ta opština pobratimljena sa krfskom opštinom Lefkimi upravo i zato što Zlatiborci cene nesebičnu pomoć grčkog naroda, koji se našao Srbima u jednom od najtežih trenutaka u njihovoj istoriji i pomogao da srpska vojska oporavljena i okrepljena sa Krfa krene u konačnu pobedu i oslobođenje otadžbine.

DONACIJE / NA OVAJ NAČIN MOŽETE UPLATITI POMOĆ Računi u Unicredit banci: dinarski: 170-0030003646031-73 devizni: RS35170003000364603076 Primalac: Udruženje novinara Srbije, Resavska 28, Beograd Svrha plaćanja: donacija za izradu bronzanih statua za mauzolej na ostrvu Vido SMS: Ukucajte 180 i pošaljite na 3030 (cena 100 dinara, PDV se ne naplaćuje); za Švajcarsku ukucajte human180 i pošaljite na 455 (cena 10 CHF)

E.K.