Foto: Prinscreen

Planirali napad

(VIDEO) OBJAVLJEN SNIMAK: Ovako su uhapšeni džihadisti na Kosovu!

Devetnaest uhapšenih džihadista na Kosovu planiralo je terorističke napade u Srbiji po ugledu na one koje su pripadnici Islamske države izvršili u Parizu i drugim evropskim gradovima.

Crna Hronika
> 00:00h

Naime, kod njih je pronađen razorni eksploziv TATP, poznat pod nazivom „satanina majka“, koji islamisti koriste jer je višestruko ubojitiji od klasičnih vrsta eksploziva.

Osim ogromnih količina eksploziva i vatrenog oružja, kod uhapšenih džihadista pronađen je 281 gram ovog eksploziva, koji je naziv „satanina majka“ dobio zbog svoje razornosti. Uglavnom se koristi za terorističke bombaške napade, a pravi se od supstanci koje je lako nabaviti. Ovaj eksploziv je korišćen za napad na briselski aerodrom, a u novembru 2015. u napadu na Pariz TATP je korišćen kao primarni eksploziv.

Vođa pomenute terorističke grupe je Lavdrim Muhadžeri, mozak operacije, u kojoj je trebalo da se pre dve godine spali Ambasada Srbije u Damasku, otkriva Kurir. Muhadžeri je poreklom iz Kačanika na Kosovu i komandant je ozloglašene Balkanske brigade, ogranka IS.

- Muhadžeri je vrlo opasan terorista, možda najtraženiji sa ovih prostora. Vrlo je brutalan i sumnja se da je u Sirijipod njegovom komandom skoro 200 islamista s Balkana. Oni su vrlo svirepi, a ovaj krvnik sam se javno hvalio kako je nožem odrubio glavu sirijskom dečaku - otkriva sagovornik Kurira.

Pamjet e arrestimeve te terroristeve qe do... by news-al