Foto: Dado Đilas

Atlantski savet

ĐUKANOVIĆ: Članstvo u NATO kapitalno istorijsko dostignuće

Skoro članstvo Crne Gore u NATO predstavlja kapitalno istorijsko dostignuće, koje je značajno za stabilnost celog regiona, ocenio je premijer Milo Đukanović.

Crna Gora
> 16:02h

On je danas, kako je saopšteno iz Vlade, primio izvršnog potpredsednika Atlantskog saveta Sjedinjenih Američkih Država Dejmona Vilsona i člana Izvršnog komiteta i Odbora direktora ambasadora Roberta Gelbarda, koji borave u poseti Crnoj Gori.

Đukanović je, kako se navodi, zahvalio Atlantskom savetu, i Vilsonu i Gelbardu lično, na doprinosu da odnosi Crne Gore sa Amerikom, i sa evroatlantskom zajednicom u celini, budu na pravi način afirmisani i promovisani.

U saopštenju se kaže da je Đukanović izrazio zadovoljstvo zbog pređenog puta ka punopravnom članstvu Crne Gore u NATO, što je, dodaje se, potvrđeno i na nedavnim izborima. On je, kako je saopšteno, istakao važnost ubrzanog procesa ratifikacije Protokola o pristupanju, u zajedničkom interesu.

"Istakao je, između ostalog, da je Crna Gora uspela da se, uz podršku svojih međunarodnih partnera, okrene razvoju koji će biti zasnovan na standardima i vrednostima modernog evropskog i evroatlantskog okruženja, i da njeno skoro članstvo u NATO predstavlja kapitalno istorijsko dostignuće, koje je od značaja i za stabilnost celog regiona“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, visoki gosti su zahvalili na prijemu i čestitali na ostvarenim rezultatima u pogledu evroatlantske integracije Crne Gore, kao i na izbornom rezultatu. Pozdravljena je, dodaje se, jasna vizija Crne Gore, konzistentnost u reformskim procesima i odlučni koraci na realizaciji strateških ciljeva u prethodnom periodu.

"Istovremeno, pozitivno je ocenjena liderska uloga Crne Gore i premijera lično, što predstavlja odličan signal celom regionu na putu demokratskog razvoja i napretka“, saopšteno je iz Vlade.

Vilson i Gelbard su, kako se navodi, izrazili spremnost da pruže punu podršku Crnoj Gori i u završnoj fazi ratifikacije Protokola, kao i ostalim zemljama Zapadnog Balkana u njihovim evroatlantskim aspiracijama.

PODGORICA: Zaev se sastao sa potpredsednikom Atlantskog saveza

(Vijesti)