Foto: Reuters

UN

SUMORNA PREDVIĐANJA: Hiljade će pobeći, a Alep će postati ogromna grobnica!

Istočnom delu najvećeg sirijskog grada Alepa preti da će postati "ogromna grobnica", ako se ne obustave sukobi i ne dostavi humanitarna pomoći, ocenio je večeras visoki zvaničnik UN.

Planeta
> 00:00h

Šef humanitarnih operacija UN Stiven O'Brajen zatražio je pomoć Saveta bezbednosti UN koji je hitno zasedao na zahtev Francuske, ali je sastanak završen bez konkretnih rezultata i kritikom Zapada na račun Rusije.

O'Brajen je ocenio da je od subote iz istočnog dela Alepa pobeglo 25.000 civila.

"Nekoliko desetina civila je danas stradalo u samo jednom vazdušnom napadu", rekao je zvaničnik UN koji nije saopštio druge detalje o tome napadu. Po njegovim rečima, zbog nedostatka vozila hitne pomoći, ranjeni se prevoze piljarskim kolicima.

Foto: Reuters

"Vrlo je verovatno da će hiljade stanovnika bežati ako se nastave sukobi. Apelujemo i čak molimo da strane u konfliktu i oni koji imaju uticaja na njih, učine sve da zaštite stanovništvo i omoguće pristup istočnom delu Alepa pre nego što postane ogromna grobnica", dodao je zvaničnik UN.

DO BOŽIĆA NESTAJE I ONO ŠTO JE OSTALO OD ISTOČNOG ALEPA: A onda 200.000 izbeglica kreće ka Turskoj

U istočnom Alepu pod opsadom je 250.000 civila.U Siriji je tokom petogodišnjeg rata poginulo više od 300.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.