Foto: Instagram/elhamarab1

Akcija Pauk

U OVOJ ZEMLJI SE ZBOG SLIKA NA INSTAGRAMU IDE U ZATVOR: Evo zašto su njihove fotke neprimerene

Iran je 12 svojih državljana stavio iza rešetaka zbog objavljivanja “antimuslimanskih” fotografija na Instagramu.

Planeta
> 20:42h

Hapšenja su bila deo akcije “Pauk II” iranske vlade koji služi da pronalazi “neprimeren sadržaj”, onaj koji nije u skladu s islamskim načelima, na internetu.

Foto: Instagram/elnaz_golrokh

Otkako je u martu pokrenut sporni program, uhapšeno je više od 170 ljudi. Njih 12 uhapšeno je i osuđeno na kazne zatvora u rasponu od pet meseci do šest godina zbog fotografija koje su kačili na Instagram. Imena uhapšenih osam žena i četiri muškarca nisu objavljena, ali su osuđeni u jugozapadnom delu Irana i neće moći da napuste zemlju dve godine po isteku kazne.

Foto: Instagram/elnaz_golrokh

Instagram je veoma popularan u Iranu jer ga, za razliku od Fejsbuka, Tvitera i Jutjuba, vlada nije blokirala. Međutim, upravo zato je i postao meta akcije “Pauk II”.

IRAN OPTUŽIO KARDAŠIJANOVU: Stranci te regrutovali da se pokazuješ na mrežama i kvariš nam žene

Prošlog novembra, sedam modnih agencija zatvoreno je zbog ugrožavanja “moralne bezbednosti i javnog reda” dok je u maju uhapšeno osam ljudi takođe zbog objavljivanja fotografija na internetu.

Jedna od ranije uhapšenih bila je i Elha Marab, poznata iranska manekenka. Još jedan poznati par, Hamid Fadei i Elnaz Golrokh, bio je predmet istrage, a sada su se odselili u Dubai.

(Independent)