Foto: Reuters 10 Dec

Rezanje troškova

TRAMP UKIDA NAJSKUPLJI AVION NA SVETU? Troškovi su van kontrole, sačuvaćemo tako milijarde!

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp najavio je danas da će smanjiti troškove najskupljeg programa za naoružanje Pentagona "Združeni jurišni lovac", koji predviđa zamenu postojećih aviona borbenim avionima F-35 Lajtning II, kada zvanično uđe u Belu kuću.

Planeta
> 00:00h

Tramp je na Tviteru napisao da će pod njegovim vođstvom vojska smanjiti troškove i sačuvati milijarde dolara. "Program F-35 i njegova cena je van svake kontrole. Milijarde dolara će biti ušteđeno u vojsci, kao i u drugim nabavkama posle 20. januara", napisao je. Prema procenama, troškovi tog programa iznose skoro 400 milijardi dolara.

Najmoderniji borbeni avion SAD F-35 Lajtning II je svojevrsna osnova američke vojske, mornarice i vazduhoplovstva. Program F-35 je bio na meti kritika zbog čestih odlaganja i velikog premašivanja budžeta. Takođe, inženjeri tek treba da se izbore sa nedostacima u softveru i pitanjima kompatibilnosti.

Ilustracija, Foto: Profimedia

Reč je o programu razvoja i nabavke aviona, kojim bi se zamenio veliki broj postojećih lovaca, jurišnika u vojskama SAD, Velike Britanije i Kanade i njihovih saveznika.

Podsetimo, Tramp je nedavno otkazao i porudžbinu predsedničkog aviona "Er fors 1" jer smatra da mu je cena previsoka.

STRUČNJACI KUDE F-35, A NATO GENERAL GA HVALI: Rusima će biti kao da ih tuče nevidljivi Muhamed Ali!

BRITANSKI EKSPERT OTKRIVA: Evo zbog čega američki F-35 nikada neće moći da pobedi ruskog Su-35!

(RT)