Foto: Shutterstock

Ne preporučuje se

ZABRANJENO VOĆE... I OSTALA HRANA: Ovih 10 namirnica ne smete da jedete na prazan želudac

Kada smo gladni, umemo ponekad da posegnemo za hranom koja i nije najbolji izbor, jer određene namirnice nije dobro konzumirati na prazan želudac.

Život
> 00:00h

10 namirnica koje ne smete da jedete na prazan želudac:

1. Peciva od hrskavog i lisnatog testa

Namirnice koje sadrže kvasac iritiraju sluznicu želuca i mogu da izazovu nadutost.

2. Slatkiše

Foto: Profimedia

Šećer povećava nivo insulina što pak značajno povećava pritisak na gušteraču, koja se tek "probudila". Navika konzumiranja slatkog na prazan želudac može da dovede do razvoja dijabetesa.

3. Jogurt i druge fermentisane mlečne proizvode

Kada pojedemo jogurt na prazan želudac, hlorovodonična kiselina, koja se stvara u želucu, ubija bakteriju mlečne kiseline. Tako da konzumiranjem jogurta i drugih fermentisanih namirnica za doručak svom telu nećete učiniti dobro.

4. Kruške

Foto: Shutterstock

Prirodna vlakna u kruškama mogu da naškode osetljivoj membrani praznog želuca.

5. Paradajz

Paradajz sadrži velike količine taninske kiseline koja povećava kiselost želuca. To može da rezultira čirom na želucu.

6. Sveži krastavci i drugo zeleno povrće

Foto: Pixabey

Sirovo povrće bogato je amino kiselinama. Međutim, ono može da izazove gorušicu, nadutost i abdominalnu bol, naročito kada se konzumira na prazan želudac.

7. Banane

Ako jedete banane na prazan želudac, količina magnezijuma u krvi će se znatno povećati, što može da bude štetno za srce.

8. Ljuti začini

Foto: Profimedia

Začinjena hrana može da ošteti i nadraži sluznicu želuca, i da poveća proizvodnju kiseline u želucu. To pak može da doprinese razvoju uobičajenih poremećaja u radu probavnog sistema.

9. Hladna gazirana pića

Ukoliko pijete ujutru hladna gazirana pića to može da ošteti sluznicu i smanji dotok krvi želuca. Posledica toga je da se hrana vari sporije.

10. Citrusi

Foto: Profimedia

Citrusi su krcati voćnim kiselinama i ako ih jedete na prazan želudac mogu da izazovu gorušicu i da povećaju rizik od gastritisa i čira na želucu.