Foto: AP

Lovište na Beljanici

HAJKA NA VUKOVE U DESPOTOVCU: Od planiranih sedam odstreljena samo vučica

DESPOTOVAC - U lovištu Šumskog gazdinstva "Južni kučaj" iz Despotovca, na Beljanici, u punom jeku je lov na vuka, veoma atraktivan za sve lovce sveta, posebno iz zemalja gde je lov na vuka zabranjen.

Srbija
> 00:00h

Od sedam vukova planiranih za odstrel ove zime, odstreljena je jedna vučica. Nju je u ranim jutarnjim satima, sa čeke, odstrelio lovac iz Hrvatske, rekli su šumari.

Prema cenovniku J.P "Srbijašume" za 2016/2017. godnu za ostreljenog vuka u ovom lovišti se plaća 43.750 dinara. U ovom lovištu ima oko 50 vukova, koji su, kao i druga divljač u doboroj kondiciji. Stočari u rudarskim selima podno Beljanice, rekli su da "ima dosta vukova u ovom kraju, često napadaju stoku i domaće pse i lovačke pse. Razmnožli su se.

ALEKSANDROVAC: Vukovi rastrgli ovce u selu Grčak

Nekada je bilo trovanja vukova, sada je to zakonom zabranjeno, jer se trovanjem ugrožavaju druge životinje na terenu: divlje svinje, jastrebovi, gavranovi...

".Vuk je zaštićena životinja u mnogim zemljama Evrope i kod nas u Vojvodini, ali na Beljanici nije, on je ovde "štetočina i može se loviti tokom cele godine". Lovci na vukove, kažu da je reč, "o veoma opreznoj životinji, sa velikim radijusom kretanja i teško ga je odstreliti".

Foto: AP

To je potvrdio i lovac iz Hrvatske koji je odstrelio vučicu, istakavši da je bio u mnogim lovovima na vuka, ali tek sada je imao prilku da puca i da ga odstreli. Veoma često propadaju i najbolje organizovana hajke na vuka, u kojima učestvuje i po nekoliko stotina lovaca, obašnjavaju lovci i potsećaju na tradicionalnu hajku na vuka na Zlatiboru.

KURŠUMLIJA: Odložena hajka na vukove zbog smetova

Lovište "Južni kučaj 4", kojim gospodari Šumsko gazdinstvo iz Despotovca, je površine 26.360 hektara, na nadmorskoj visini je od 317 do 1.339 metara i jedno je od najvećih u Srbiji. Za smeštaj stranih i domaćih lovaca postoje četiri lovačke kuće "Resava", "Valkaluci", "Pešterac" i "Javorak", stoji u obavesti za turiste.

Vuk se u ovom lovištu lovi isključivo sa čeke. U lovištu se na pet mesta iznosi hrana, od koje se vukovi hrane, prave manju štetu u lovištu i lakše se love na tim mestima, potsećaju šumari. U lovištu su i visoke čeke, za smeštaj šest do deset lovaca, od kojih neke imaju i krevete i prozore za lov u zimskim uslovima. Vuk se lovi zimi, sada kada je krzno kvalitetno i kada je dobar trofej, objašnjavaju lovci.