Foto: Printscreen Anadolija

Demant

ZVIZDIĆEV KABINET: Nismo izmislili izjavu Petrova da ne podržava stvaranje trećeg entiteta!

SARAJEVO - Iz kabineta predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića saopšteno je da nije izmišljena izjava predsednika hrvatskog Sabora Bože Petrova da ne podržava stvaranje trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini, kako je objavljeno iz Saveta ministara BiH posle jučerašnjeg sastanka Zvizdića i Petrova.

Bosna i Hercegovina
> 11:00h

"Takvu izjavu smo svi prisutni, a sastanak nije bio 'u četiri oka', već mu je prisustvovao veliki broj osoba, posebno zapazili i akcentirali i istu smo vrlo blagonaklono doživeli, jer nas je dodatno uverila u prijateljski stav i odnos Hrvatske prema Bosni i Hercegovini", saopšteno je iz Zvizdićevog kabineta.

U saopštenju se ističe da je Petrov izjavio da ne podržava stvaranje novih entiteta u BiH pošto je prethodno naveo da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Iz Zvizdićevog kabineta navedeno je da je Petrov takav stav izneo u razgovoru u vezi sa amandmanima hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu, koji se odnose na federalizaciju BiH. Zvizdić je u tom delu razgovora, kako se navodi, upozorio da je predlog stvaranja novog entiteta, odnosno nove federalne jedinice koja bi nastala "federalizacijom Federacije BiH", dok bi Republika Srpska ostala nedirnuta, potpuno neprihvatljiv kao model buduće unutrašnje administrativne reorganizacije BiH.

"Niko od prisutnih učesnika sastanka nije osporio izrečeni stav i obrazloženje, posle čega je usledila izjava Petrova, koja se sada različito interpretira", navedeno je u saopštenju.

Iz koalicije Most, čiji je Petrov predsednik, sinoć je demantovano da je predsednik hrvatskog Sabora na sastanku sa Zvizdićem rekao da je on protiv stvaranja novih entiteta u BiH. Petrov je danas nastavio posetu BiH, odlaskom u Mostar gde je posetio Univerzitet, a sastaće se i sa predstavnicima Katoličke crkve.