Foto: Shutterstock

Ishrana u službi medicine

ZA ZDRAVO SRCE: Jedite ovih 7 namirnica i nikada nećete morati da idete kod kardiologa

Zdrava ishrana i vežba tela su bitni ukoliko želite da imate dug život i zdravo srce. Stručnjaci predlažu sedam namirnica koje bi trebalo da jedete kako biste sačuvali srce i poboljšali imunitet.

Život
> 22:42h

Evo namirnica koje blagotvorno utiču na zdravlje srca:

Integralne žitarice

Foto: thinkstock
Ako zamenite beli hleb hlebom koji sadrži integralne žitarice, možete da smanjite rizik od koronarne bolesti i srčanog udara. Obično brašno nema zdravstvene koristi koje imaju integralne žitarice.

Orašasto voće

Foto: Profimedia
Možda imaju veliku količinu masti, ali nezasićene masti unapređuju zdravlje srca. Studije su pokazale da dnevno konzumiranje jedne porcije orašastog voća smanjuje rizik od koronarnih bolesti.

Čokolada

Foto: Profimedia
Studije su pokazale da osobe koje redovno konzumiraju dva reda čokolade koja sadrži 70 odsto kakaa imaju poboljšanu cirkulaciju. Polifenol koji se nalazi u tamnoj čokoladi oslobađa azotne okside koji povećavaju arterijsku dilataciju, poboljšavaju protok krvi i smanjuju agregaciju trombocita, što jača srce.

Avokado

Foto: Profimedia
Avokado je bogat vitaminom B5, koji je bitan za adrenalin. Njegova kremasta tekstura, kao i zasićene kiseline i proteini koji se nalaze u njemu smanjuju prekomerni apetit.

Omega-3 ulje

Foto: Wikipedia
Omega-3 ulje može da se nađe u morskim, životinjskim i biljnim izvorima i odlično je za zdravlje srca. U ishranu treba uključiti omega-3 ulje iz sva tri izvora kako bi se ostvario balans.

Bundevino seme

Foto: Shutterstock
Ovo seme sadrži magnezijum koji oslobađa od stresa i dobar je za srce. Sadrži i dosta proteina i zdravih masnoća koje pomažu u stvaranju osećaja sitosti i gubljenju viška kilograma.

Zeleni čaj

Foto: Profimedia
Nedavna studija je pokazala da zeleni čaj poboljšava funkciju endotelijalnih ćelija koje kruže krvotokom. Disfunkcija endotelijalnih ćelija izaziva zadebljanje zidova arterija, što dovodi do srčanih oboljenja.

(klix.ba)