Meštani užasnuti farmom Kvark

UŽAS U RUSKOM KRSTURU: Krave gaze po crkotinama i jedu svoj izmet!

O 1.000 goveda niko ne brine, bolesna su i izgladnela, probijaju ograde da bi jela cveće sa groblja, ulaze u njive i sve uništavaju, tvrdi Vladimir Olejar, predsednik mesne zajednice

Srbija
> 00:00h

Krave sa farme Kvark, u selu Ruski Krstur, nemaju šta da jedu, pa se u potrazi za jelom hrane sopstvenim izmetom i cvećem sa groblja. Neretko probijaju ograde i ulaze u njive ratara, kojima prave ogromne štete, tvrdi za Kurir Vladimir Olejar, predsednik mesne zajednice Ruski Krstur. Farma, koja se nalazi u ataru sela, i koja je u vlasništvu Aleksandra Radulović, ima oko 1.000 goveda, o kojima, kako tvrde meštani, nema ko da brine.

Nehumani uslovi - Niko o tim životinjama ne vodi računa. Krave su bolesne, žive u nehumanim uslovima, nemaju šta da jedu, pa zbog izgladnelosti probijaju ograde, ulaze u njive, sve živo gaze i uništavaju. Crkotine su svuda okolo po farmi, a goveda jedu sopstveni izmet. Ulaze i na groblja, jedu cveće i sve što nađu kako bi opstale. Što je najgore, malo fali da nastane neka epidemija od koje bi se celo selo zarazilo - kaže Olejar. Prema njegovim rečima, zbog ovog problema meštani su pisali brojne peticije, obraćali se poljočuvarima i inspekcijama, ali ništa od svega toga nije urodilo plodom. Bili su prinuđeni i da organizuju noćne straže i barikade radi odbrane useva i zasada od izgladnelih goveda. Ugrožena egzistencija - U Ruskom Krsturu ljudi se pretežno bave poljoprivredom, a zbog nečije nebrige i nemara ugrožena je egzistencija svih porodica u selu. Nama ne smeta što u selu ima farma, smeta nam što se neko bavi poslom za koji očigledno nije sposoban. Pate i životinje, patimo i mi - ističe naš sagovornik i dodaje da krave izlaze i na međuregionalni put, zbog čega su se desile i četiri saobraćanje nesreće. Interesantno je pomenuti i da, prema podacima Agencije za privredne registre, farma Kvark u Crvenki ima tri ogranka, ali nijedan nije registrovan za uzgajanje goveda, već su svi registrovani za gajenje žita, mahunarki i uljarica.

Vlasnik ne haje NEMAM VREMENA ZA VAS Vlasnik ozloglašene farme Aleksandar Radulović nije želeo da komentariše pritužbe meštana niti da objasni zbog čega su krave sa farme ostavljene da se brinu same o sebi, a meštani na milost i nemilost izgladnelim životinjama: - Nemam ja vremena da odgovaram na vaša pitanja - kratko je poručio Radulović za Kurir.

Ekipa Kurira

Foto: Naše mesto