Foto: Profimedia

Najvažniji poziv

HALO? Na današnji dan patentiran je jedan od NAJVAŽNIJIH IZUMA, a OVAKO je glasio PRVI RAZGOVOR

Na današnji dan patentiran je jedan od najvažnijih izuma u istoriji – telefon. Patent pod brojem 174,465 od Američkog patentnog ureda dobio je izumitelj Aleksandar Graham Bel.

Zanimljivosti
> 00:00h

Danas ne možemo da zamislimo život bez mobilnog telefona, tako da nam je teško da se stavimo u poziciju naših roditelja koji su u najboljem slučaju imali fiksni telefon i govornice... zamislite kako li je tek bilo u još starija vremena kada je jedini način neverbalne komunikacije bilo - pismo!

A. G. Bel je sa svojim svekrom osnovao kompaniju "Bell Telephone Company", koja je ostvarila veliki rast zahvaljujući posedovanju patenta na telefon. Kasnije je kompanija prerasla u "American Telephone and Telegraph Company"(AT&T), jednu od najvećih korporacija na svetu u 20. veku.

Foto: Wikipedia

Premda je Bel rođen u Škotskoj, svojataju ga i Britanci i Kanađani i Amerikanci, jer je za života živeo u tim zemljama. Na današnji dan patentiran je jedan od najvažnijih izuma u istoriji – telefon. Patent pod brojem 174,465 od Američkog patentnog ureda dobio je izumitelj Aleksandar Graham Bel.

Prve reči koje su prošle kroz telefon bile su one kojima je pozvao svog asistenta iz susedne sobe: "Gospodine Votson, dođite ovamo, potrebni ste mi." Tri dana kasnije, Bel je uspeo napraviti i prvi upotrebljivi telefon.

(Dnevno/EPK)