Foto: AP

Jagma

RUSI NE MOGU DA PROIZVEDU DOVOLJNO: Svi bi da kupe S-400

Rusija obara rekorde kada je reč o izvozu oružja i vojne tehnike i ne može da isporuči sve porudžbine sistema protivvazdušne odbrane.

Planeta
> 07:40h

"Kada je reč o kompleksnim sistemima poput S-400, stvorio se red, a naše kompanije ne mogu tom brzinom da postignu izradu kako bi odgovorile na sve porudžbine“, izjavio je pomoćnik predsednika Rusije za vojnotehničku saradnju Vladimir Kožin i ocenio da sve liči kao da su naručioci ruskih PVO sistema "stali u red".

Kožin je takođe istakao da Ministarstvo odbrane Rusije neće isporučivati sisteme S-400 sve dok se u potpunosti ne podmire potrebe ruske vojske. Izuzetak je Kina, s kojom je dogovor o isporuci već postignut.

Moskva je samo prošle godine izvezla oružje u vrednosti od 15 milijardi dolara i čvrsto drži drugo mesto u svetu po isporukama vojne tehnike inostranstvu, odmah iza SAD.

OVO NE SLUTI NA DOBRO: Prodaja oružja u svetu nije bila veća još od Hladnog rata

"Na osnovu prošlogodišnjih rezultata, Rusija je samouvereno zadržala drugo mesto u svetu po obimu izvoza vojne opreme, koji je prošle godine premašio 15 milijardi dolara", rekao je šef države Vladimir Putin na sednici ruske Komisije za vojnu i tehničku saradnju sa stranim partnerima.

Vrednost izvoza ruskog oružja je u 2015. godini bila je 14,5 milijardi dolara, dodao je on. Ruski predsednik je rekao da je Rusija prošle godine zaključila nove ugovore na isporuku oružja u inostranstvo u vrednosti od 9,5 milijardi dolara, a da ukupan portfolio porudžbina ostaje na nivou od oko 50 milijardi dolara. Putin je istakao da za ruskim vojnim proizvodima postoji stalna potražnja, a da se rusko oružje i vojna tehnika izvoze u 52 zemlje sveta.

Stokholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja (Sipri) objavio je u izveštaju za prošlu godinu da su SAD i Rusija zajedno izvezli više od polovine ukupno uvezenog oružja. Pored njih, u petorku najvećih izvoznika spadaju i Kina, Francuska i Nemačka.

Najveći američki klijenti su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turska, dok je Rusija najviše oružja prodala Indiji, Vijetnamu i Kini.

Najveći uvoznik oružja u svetu je Indija, s 13 odsto učešća u globalnom uvozu, a najveći deo naoružanja Indijci su kupili upravo od Rusa.

U izveštaju je konstatovano da je transfer oružja na globalnom nivou u proteklih pet godina dostigao najviši nivo od kraja Hladnog rata. Analitičari ističu da rast tenzija u svetu i sve veći broj oružanih sukoba doprinose rastu potražnje oružja i vojne tehnike.

Statistike pokazuju da najviše ruskog oružja odlazi u Aziju, ali za Rusiju strateški važna ostaju i tržišta Bliskog istoka, Severne Afrike i Latinske Amerike. Zanimljivo je, međutim, i da je Turska, inače članica NATO-a, pokazala interesovanje za ruske raketne sisteme S-400, a pregovori oko te isporuke su ušli u završnu fazu. Najtraženije rusko oružje i tehnika su sistemi PVO, borbeni avioni i helikopteri, a takođe i oklopna vozila, vojni brodovi i visokoprecizno oružje.

"Imam utisak da je trenutno veoma velika tražnja za ruskim sistemima PVO, od S-400 do prenosnih protivvazdušnih sistema kao što su ’verba‘ i ’igla‘. Do sada su se dobro prodavale i podmornice ’Projekta 636‘. Na primer, u poslednjih nekoliko godina za njih su posebno zainteresovani Alžir i Vijetnam. Lovci SU-30 se takođe dobro prodaju, uprkos tome što su veliki i skupi. Ali u poslednje tri godine ’bestseleri‘ su sistemi PVO i imam utisak da za njima vlada potpuna pomama“, kaže za Sputnjik Konstantin Makijenko, zamenik direktora Centra za analizu strategije i tehnologije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 24.03.2017