Foto: Pixabay

Najteži trenutak života

POTRESNA ISPOVEST SRPKINJE, PROFESORKE OKSFORDA: Držala sam svoje mrtvorođenče dok je još bila toplo

"Bila sam u 37. nedelji trudnoće i lekari su upravo otkrili da naša beba boluje od neizlečive bolesti. Nađa je umrla nedelju dana kasnije, samo nekoliko trenutaka pre nego što se rodila", piše u svojoj potresnoj ispovesti Ana Todorović, psiholog, istraživač iz oblasti kognitivne neuronauke na univerzitetu Oksford.

Društvo
> 00:18h

"Ne postoji lak način da vam ovo saopštimo, ali vaša beba je veoma, veoma bolesna." Usledio je težak razgovor s dvoje lekara koji su nastojali da sakriju međusobno neslaganje o tome šta je najbolje da se dalje uradi. Bila sam u 37. nedelji trudnoće i oni su upravo otkrili da naša beba ima tešku dilatacionu kardiomiopatiju. Smatrali su da će umreti za nekoliko dana.

Foto: Pixabay

Spomenuli su hitan carski rez, duge mesece u bolnici i aparat za održavanje života. Ili, umesto toga, ubrizgavanje kalijuma u njeno srce da bismo bili sigurni da neće preživeti s tako teškim oštećenjem. A ona se ritala i vrpoljila u meni dok sam ja, ošamućena od šoka, pokušavala sve ovo da pojmim.

Foto: Pixabay

Nije mi bilo logično da se bilo šta preduzima. Zašto bih želela da je ubijem kada ionako umire? Sopstvenu ćerku! I zar moramo da je gledamo kako polako umire prikačena za aparate? Zasad se činilo da joj je dobro u meni. Zar ne možemo jednostavno da je pustimo da spokojno umre? Rekli su nam da to ne dolazi u obzir. Uprkos našoj želji, sledeći put kada smo došli, sve je bilo spremno da joj se odmah okonča život... CEO TEKST PROČITAJTE NA PORTALU NEWSWEEK.RS.