Kako se razvlači kolekcija od neprocenjive vrednosti

SRAMNO! Srpsko blago propada po budžacima!

Pod sumnjivim okolnostima 141 slika Petra Lubarde, Milana Konjovića, Miće Popovića i drugih slikara prebačena iz državnog „Jugoeksporta“ u privatnu kompaniju „Velefarm“

Politika
> 01:10h

Neprocenjivo srpsko umetničko blago, 141 slika poznatih srpskih slikara, iz nepoznatih razloga prebačeno je iz državne firme „Jugoeksport“ u privatnu kompaniju „Velefarm“, saznaje Kurir. Slike su kulturno dobro, a vrede stotine hiljada evra.

Konjović, Lubarda

Slike velikana Milana Konjovića, Petra Lubarde, Miće Popovića i mnogih drugih umetnika u nadležnosti su Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), koju vodi Danijela Vazura, jer ta institucija sprovodi stečaj „Jugoeksporta“, u čijem su vlasništvu ova dela.

Ovde trunu umetnine... Prostorije „Jugoeksporta“ u „Velefarmu“

Dobrivoje Petrović, predsednik Saveza udruženja stečajnih upravnika Srbije, kaže za Kurir da u skorije vreme nije čuo za veće kriminalne radnje, jer je reč o umetničkim delima od neprocenjive vrednosti za državu. - Opravdana je zabrinutost i javnosti i građana odakle imovina iz stečaja državne firme u prostorijama privatne firme u stečaju - ističe on.

Milan Konjović, Stradun

Stečajna upravnica

Slike su prebačene kod Andrijane Živanović, stečajne upravnice „Velefarma“, koja „vedri i oblači“ među upravnicima u Srbiji, delom zato što je i član državne komisije koja deli licence, a poznata je i po tome što je u jednom trenutku vodila čak 17 stečajeva. - Slike su posle prodaje zgrade „Jugoeksporta“ u Kolarčevoj ulici morale da budu negde smeštene, ali iako ova firma ima lokal na 80 metara u Staklencu i u Čingrijinoj ulici na Zvezdari, odlučeno je da se odnesu u zgradu „Velefarma“ na Voždovac - kaže jedna od bivših radnica „Jugoeksporta“. Možda se odgovor krije u vezama Jelene Belosavić Sekulovski, stečajne upravnice „Jugoeksporta“, Andrijane Živanović, stečajne upravnice „Velefarma“, i Danijele Vazure, direktorke ALSU.

Čudne veze

- Jelena Belosavić Sekulovski je poznanica i bivša saradnica Živanovićeve. Licencu je dobila u novembru 2015. od ispitne komisije u kojoj su i Vazura i Živanovićeva, a već u januaru 2016. joj je ALSU, koju vodi Vazura, dodelio stečaj „Jugoeksporta“. Posle nekoliko meseci usledila je prodaja zgrade u Kolarčevoj, zbog koje je prigovor podnela sama država, a onda i prebacivanje slika kod Andrijane. Suviše slučajnosti u poslu s državnom imovinom i neprocenjivim umetničkim dobrom - ističe sagovornik Kurira iz ALSU.
Andrijana Živanović

Uzaludni pokušaji UPRAVNICE BEZ KOMENTARA U ALSU kažu za Kurir da je zadatak upravnika da maksimalno osigura imovinu dužnika uz najniže troškove. „Slike su morale da se isele posle prodaje zgrade, a „Velefarm“ je pod veoma povoljnim uslovima ponudio zakup prostorija koje su adekvatne, posebno za slike, s obzirom na to da su suve i obezbeđene, jer je zgrada pod obezbeđenjem 24 sata. Zgrada u Čingrijinoj je neadekvatna, kao i lokal u Staklencu, koji nije dovoljno obezbeđen“, navode u ALSU. Jelena Belosavić Sekulovski i Andrijana Živanović nisu imale komentar.

Ekipa Kurira