Foto: ABA Liga

ODRŽANA SKUPŠTINA

ABA LIGA: Karpoš izbačen na 5 godina, najmanje 2 srpska kluba u Drugoj ligi

Odlukom Skupštine ABA lige j.t.d odžane danas, Karpoš Sokoli kažnjen je sa petogodišnjom zabranom učešća u svim takmičenjima pod okriljem Jadranske košarkaške asocijacije.

Košarka
> 20:07h

ABA liga je tako drakonsku meru izrekla zbog izjava predsednika kluba Ognjena Dedića.

"Zbog neodgovornih izjava predsednika Ognjena Dedića koje su nanele štetu sponzorima i imidžu ABA lige, Karpoš Sokoli prvobitno je kažnjan sa 12.000 evra. S obzirom da će prema odluci Skupštine ABA lige j.t.d. svaki klub dobiti po 12.000 hiljada evra na ime troškova prevoza u sezoni 2016/17, kazna će biti naplaćena od dela koji pripada KK Karpoš Sokoli 2000 AD Skopje", kaže se u saopštenju.

"Zbog težine prekršaja klubovi ABA lige su na Skupštini odlučili da se Karpoš Sokoli kazni i sa petogodišnjom zabranom učešća u svim takmičenjima pod okriljem Jadranske košarkaške asocijacije", dodaje se u saopštenju.

Skupština ABA lige je odlučila i da od sezone 2017/18 pokrene Drugu ABA ligu u kojoj će učestvovati 12 ekipa. Na osnovu rezultata u nacionalnom šampionatu i poslatih prijava u Drugoj ABA liga će učestvovati: Krka, Rogaška, Split, Bosna, Zrinjski, Dynamic, Borac Čačak, Teodo, Lovćen i Ohrid.

Preostala dva učesnika biće poznata nakon dva turnira.

Predkvalifikacioni turnir će biti organizovan za ekipa iz BiH. Na njemu će učestvovati Mladost Mrkonjić grad, Široki i Sloboda.

Pobednik predkvalifikacionog turnira steći će pravo igranja na kvalifikacionom turniru na kome će još učestvovati Primorska, Vršac i Sutjeska.

Kvalifikacioni turnir za popunu Druge ABA lige biće održan od 27. do 29. septembra u Laktašima. Igraće se po sistemu svako sa svakim, a dve najboljeplasirane ekipe ostvariće plasman u Drugu ABA ligu.

U skladu sa odlukom o pokretanju Druge ABA lige, Skupština je donela odluku o Promeni propoziciji takmičenja Prve ABA lige za sezonu 2017/18 koje podrazumevaju da šampion Druge ABA lige ima osigurano mesto u Prvoj ABA ligi u sezoni 2018/19. U skladi sa usvojenim promenama u Propozicijama takmičenja maksimalan broj predstavnika iz jedne zemlje u Prvoj ABA ligi je ograničen na pet klubova.

Sa željom da dodatno učvrsti poziciju pokretača razvoja košarke u regionu, Skupština ABA lige j.t.d. odlučila je da u sezoni 2017/18 organizuje juniorske turnire.

Skupština ABA lige j.t.d. odlučila je da se u periodu od 20. do 23. septembra organizuje Superkup u Baru na kome će na osnovu plasmana iz sezone 2016/17 učestvovati osam ekipa: Cedevita, Partizan NIS, Budućnost Voli, Igokea, Mega Bemax, Cibona, Mornar i FMP. Crvena zvezda mts nije mogla da učestvuje zbog ranije preuzetih obaveza u tom periodu i učešća na evroligaškom turniru.

U skladu sa dobrim poslovanjem i sa cilju dodatne pomoći klubovima, Skupština ABA lige j.t.d. je odlučila da u sezoni 2017/18 po usvojenoj matrici snosi troškove prevoza klubova. Sa istim ciljem, a na ime troškova prevoza, Skupština ABA liga j.t.d. je odlučila da klubovima koji su učestvovali u sezoni 2016/17 uplati po 12 hiljada evra. Od te sume biće oduzeta eventualno zaostala dugovanja za kazne.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Zvezda i Partizan: zavaravane pred evropske utakmice

(Kurir.rs/Kurir sport)