Foto: Shutterstock

SUDOVI NEMILOSRDNI PREMA NESAVESNIM RODITELJIMA

RIGOROZNO: Već pljušte kazne zbog MMR vakcina! Obavezna vakcinacija protiv zauški, rubeola i malih boginja

Društvo

Tri novčane kazne izrečene u Beogradu i jedna u Kragujevcu roditeljima koji nisu decu vakcinisali protiv zauški, rubeola i malih boginja

U Srbiji su dosad izrečene četiri novčane kazne - tri u Beogradu i jedna u Kragujevcu, roditeljima koji nisu vakcinisali svoju decu MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja.

Po zakonu o Zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen marta prošle godine, vakcinacija je u Srbiji obavezna, a za roditelje ili staratelje koji ne vakcinišu svoju decu predviđene su kazne od 30.000 do 150.000 dinara.

Podneta 241 prijava

U Prekršajnom sudu u Beogradu kažu da je od stupanja na snagu zakona podneta 241 prekršajna prijava, a da su donete 32 odluke. Jedna novčana kazna spada u grupu onih do 10.000 dinara, dok su dve u kategoriji kazni između 10.000 i 50.000 dinara.

foto: Nebojša Mandić

Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, kaže za Kurir da o izricanju opomene ili novčane kazne, kao i o visini novčane kazne, odlučuju isključivo sudije koje vode postupak na osnovu procene konkretnog slučaja.

- Razlog za izricanje opomene umesto novčane kazne mogao bi da bude da se roditelj nakon pokretanja postupka ipak odlučio da vakciniše dete. Međutim, i opomena je mera sankcije. Tim roditeljima se dosuđuju troškovi prekršajnog postupka i uvode se u registar prekršajnih sankcija - objašnjava predsednik Prekršajnog suda i dodaje da sudija, ukoliko tako proceni, može primeniti i institut ublažavanja kazne, te izreći kaznu do 5.000 dinara. Marinović on ističe da se protiv roditelja koji se ne odazovu sudskom pozivu „preduzimaju i mere za obezbeđenje njihovog prisustva“, koje između ostalog podrazumevaju dovođenje do suda i pritvor.

Opomene i presude

Prekršajnom sudu u Kragujevcu podneto je devet prekršajnih prijava, a donete su četiri presude - dve opomene, jedna oslobađajuća i jedna osuđujuća presuda.

- Okrivljeni je osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 8.000 dinara i obavezan je da plati troškove prekršajnog postupka u paušalnom iznosu od 1.500 dinara - rekla je predsednica suda Suzana Rajović.

U prekršajnim sudovima u Novom Sad i Nišu poručili su da sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja do sada nije podnela nijedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog nevakcinisanja dece. R. Kantar

Procedura kažnjavanja

PEDIJATRI PRVI REAGUJU

Pedijatri u školskim dispanzerima su prvi koji pokreću postupak protiv roditelja koji nisu vakcinisali dete. Uvidom u zdravstveni karton oni utvrđuju da li je dete primilo sve obavezne vakcine. Roditeljima mališana za koje se ustanovi da nisu vakcinisali decu pedijatri prvo šalju dopis da ih dovedu. Ukoliko to ne urade, sledi opomena. Ako ni ova mera ne pomogne, nadležni u domu zdravlja obaveštenje o nevakcinisanju deteta šalju sanitarnoj inspekciji, koja roditelje dopisom podseća na zakonsku obavezu, a nakon toga zahtev za pokretanje postupka podnose prekršajnom sudu.

Činjenice

RODITELJI VERUJU DA MMR:

- izaziva autizam

- sadrži živin sulfat

- izaziva neplodnost

- slabi moć odbrane organizma

- nedovoljno je ispitana

- država nema prava da naredi obaveznu vakcinaciju

Kurir / E.K.

Foto: Shutterstock, Nebojša Mandić