Foto: Privatna Arhiva, Dragan Kadić

Ponosan: Vujadin Savić o rođaku Đorđu Božoviću

PRIČA O KOJOJ BRUJI CEO REGION Vujadin Savić o svom rođaku: Giškino netaknuto telo je božje čudo!

Nije slučajno što mu telo nije istrulilo 26 godina posle smrti. Giška je bio svestan svojih grehova, kaže fudbaler Crvene zvezde, čija je majka, novinarka Marina Rajević Savić, blizak rod s komandantom Srpske garde i osnivačem SPO

Crna Hronika
> 14:24h

BEOGRAD - Božje je delo što telo mog bliskog rođaka Đorđa Božovića Giške nije istrulilo ni posle 26 godina od smrti. Bio je vernik i veliki pokajnik. Čovek koji se duhovno uzdizao u teško vreme po Srbe.

Ovako za Kurir priča fudbaler Crvene zvezde Vujadin Savić (27), sin legendarnog Dušana Savića i suprug glumice Mirke Vasiljević, o čudu o kom je prvi pisao naš list. Podsetimo, prilikom otvaranja kovčega u petak na Centralnom groblju u Beogradu otkriveno je da je telo Đorđa Božovića gotovo u istom stanju kao i pre više od dve decenije, kada je sahranjen.

Zajednički preci

- Čuo sam se u subotu s majkom Marinom i ocem Dušanom, koji su u Crnoj Gori prisustvovali Giškinom ispraćaju. Znam da je sahranjen na groblju u selu Kuči po njegovoj poslednjoj želji. Moja majka zna mnogo više o tome. Kada nekome ne istruli telo u zemlji, onda to jasno govori da se radi o nečemu što je s božje strane -kaže Savić.

foto: Damir Dervišagić

Vujadin nije upoznao Đorđa Božovića, bio je mali kada je Giška ubijen u Gospiću 1991. godine. Pradeda Vujadinove majke, novinarke Marine Rajević Savić, Nikola Mićković i Giškin otac Gavro bili su rođena braća. Zajednički preci potiču iz plemena Kuči, iz sela Bezjova pored Podgorice.

- O Giški znam samo iz majčinih priča. Ponosan sam na njega. Bio je pravi moderni srpski vitez. Borac protiv droge i alkohola, jedan gospodin koji nikada nije nasrtao na slabije. Mnogo je cenio čojstvo i junaštvo - prisetio se Vujadin Savić i dodao:

Ispunjena želja... Đorđe Božović Giška sahranjen u selu Kuči, foto: Privatna Arhiva

- Ljudi u Srbiji ne znaju dovoljno o njemu. Kako moja majka voli da kaže, Giška je bio pravdoljubiv, hrabar i pravi muškarac. Bio je svestan nekih svojih greha iz prošlosti, svega što ne valja i trudio se da živi kao pokajnik, o čemu je na njegovoj sahrani 1991. govorio vladika Atanasije Jevtić.

Sačuvan i krst

Posmrtni ostaci Đorđa Božovića i njegovih roditelja ispraćeni su u subotu u selu Kuči na groblju Martinika u selu Bezjovo kod Podgorice, gde je Giškin otac Gavra 1953. podigao grobnicu. Sahrani je prisustvovao veliki broj rođaka, saboraca i prijatelja, a među njima su bili Giškina sestra Slavica, Brano Mićunović, njegov brat Božidar, biznismen Sava Džigi Grbović, fudbalski menadžer i nekadašnji pukovnik „crvenih beretki“ Radojica Rajo Božović, Marko Matić, sin Branislava Matića Belog, , Zvezdan Terzić, direktor FK Crvena zvezda...

Poslednji ispraćaj... Vujadinov otac Dušan i majka Marina na sahrani Božovića u Crnoj Gori, foto: Vijesti.me/Zoran Đurić

Opelo je držao protojerej Velibor Džomić, koji je potvrdio pisanje Kurira o stanju Giškinog tela.

Nikola, pradeda Vujadinove majke Marine, i Giškin otac bili su rođena braća

- Svojim očima sam video da je istrulio drveni sanduk, da je istrulio i limeni sanduk u kome je bio, da mu je telo bilo u vodi u grobnici i da je satrulila samo tkanina. Ono što nije istrulilo jesu on i drveni krst na njegovim grudima, s kojim je bio sahranjen i koji sija kao da je od zlata - rekao je Džomić za Kurir.

foto: Damir Dervišagić

Teško vreme

ZNAO JE DA SE SPREMA ZLO

Vujadin ističe da je vreme u kojem je Đorđe Božović živeo bilo teško za sve Srbe koji su držali do tradicije.

- Zbog svojih tradicionalnih srpskih stavova bio je pod prismotrom tadašnjih vlasti. Znao je kakvo se zlo sprema našem narodu, pa je zato i osnovao Srpsku gardu. Nažalost, poginuo je u Gospiću - rekao je Savić.

foto: Fonet

Nebojša Atanacković

JOŠ JEDNA LEGENDA O GIŠKI

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, koji je upoznao Gišku kada su sastavljali SPO i koji za 26 godina nijedan pomen na groblju nije propustio, takođe je ostao u čudu kad je saznao da Božovićevo telo nije istrulilo.

- Giška je spolja izgledao snažno, viteški, a unutra je bio suprotnost tome, bio je izuzetno lepo vaspitan, kulturan i obrazovan. Ne mogu reći da sam očekivao da će njegovo telo pronaći u takvom stanju, ali moguće je da to ima veze sa unutrašnjom snagom koja ga je krasila. Drago mi je što je tako i što će praktično pored jedne legende koja ga prati i krasi ovo biti još jedna - rekao je Atanacković.

foto: Kurir

Kurir / A. Radonić - J. Rafailović

Foto: Privatna arhiva, Dragan Kadić