Foto: EPA/GORM KALLESSTAD, Printscreen

MONIKA LEVINSKI ISKRENO

ISPOVEST NAJOSRAMOĆENIJE ŽENA 20. VEKA: Bila sam žrtva krvavog sporta - javno su me ponižavali i kinjili kako su hteli!

Pošto seks-skandali u koje su umešani brojni biznismeni, političari i zvezde Holivuda ne silaze sa naslovnih strana vodećih medija, Monika Levinski je odlučila da rasvetli pozadinu skandala sa bivšim američkim predsednikom čiji je bila akter pre dvadeset godina.

Planeta
> 10:33h

Monika Levinski priznala je Ivning standardu da je, otkad se njena afera sa Bilom Klintonom pojavila u javnosti, postala žrtva maltretiranja, brojnih neslanih šala i verbalnog uznemiravanja.

Aktivistkinja i TV lice u to vreme nije znala kako da se zaštiti i osećala se potpuno bespomoćno. Sada kaže da ju je skandal u vezi sa njenom aferom sa Klintonom transformisao od privatnog lica u "globalno poznatu i javno poniženu osobu".

foto: EPA

Ona veruje da je ponašanje ljudi prema njoj, a naročito njihova nastojanja da je ponize što je više moguće, povezano sa "kulturom niz čiji ponor već dugo padamo - onom koja je rasprostranila sramotu i ponižavanje, a upravo je ona

u srži siledžijskog ponašanja".

foto: EPA/Gerry Penny

Monika u martu 1999. u suzama beži od publike koja ju je ismejala

Posle svega što je proživela, Monika Levinski je spremna da pomogne ženama u sličnoj situaciji koje su žrtve verbalnog zlostavljanja i neslanih šala, odnosno "kulture zlostavljanja", kako kaže. Od 2014. godine ona je aktivistkinja u "Dajana avord", kampanji protiv zlostavljanja čiji je cilj pomoć tinejdžerkama i drugim ženama da se zaštite.

foto: AP

Danas pomaže tinejdžerkama i ženama da se zaštite od zlostavljanja

Monika Levinski bila je 22-godišnja pripravnica Bele kuće kad je upoznala tada 49-godišnjeg Klintona. Kad je Klinton čuvenom rečenicom "nisam u seksualnoj vezi s tom ženom" oprao ruke od nje, Monika je postala je centar skandala i izgubila posao, a niko nije hteo da je zaposli.

"Monika Levinski me na kraju intervjua zagrlila i zahvalila mi se što se prema njoj ponašam kao čovek", napisala je novinarka Rozamund Ervin.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Evening Standard

Foto: EPA/GORM KALLESSTAD, EPA