Foto: AP

čeka se odluka

ZAHTEV SUDA: Od Sobranja traže ukidanje imuniteta za šest poslanika VMRO DPMNE!

SKOPLJE - Odbor Sobranja Makedonije za mandatsko-imunitetska pitanja je predložio je parlamentu da ukine imunitet za šest poslanika koalicije opozicionog VMRO DPMNE, osumnjiučenih za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka.

Severna Makedonija
> 14:56h

Za odluku da se prihvati zahtev suda za oduzimanje imuniteta poslanicima VMRO DPMNE koji su učestvovali u nasilju u Sobranju krajem aprila, glasalo je pet članova Odbora, a sednici nisu prustvovali članovi iz te stranke. Jedan od članova Odbora iz vladajuće SDSM je ocenio da je upad u Sobranje 27. aprila bio napad na demokratiju i pokušaj da se oduzme život tadašnjoj opoziciji.

Krivični sud u Skoplju zatražio je u utorak da bude skinut imunitet poslaniku najveće opozicione stranke Krsti Mukovskom, Saši Vasilevskom, Ljupču Dimovskom, Žaklini Peševskoj, Johanu Tarčulovskom i Ljubenu Arnaudovu, da bi mogao da razmatra zahtev Tužilaštva za određivanje pritvora.

Tih šest poslanika koalicije koju predvodi stranka Nikole Gruevskog je, po tužilaštvu, pod istragom zbog nasilja u Sobranju Makedonije 27. aprila, kada su demonstranti "Za zajedničku Makedoniju", pristalice VMRO DPMNE, upale u parlament i fizički napale poslanike nove većine koju su formirale suparničke stranke SDSM, DUI i Alijansa za Albance.

foto: Printscreen Sloboden Pečat

Konačna odluka o imunitetu se donosi na plenarnoj sednici Sobranja koje ima rok od tri dana za to, za šta je potrebna prosta većina - 61 glas od 120 poslanika.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo kako su kažnjeni učenici iz Aranđelovca koji su maltretirali devojčicu!