Foto: M.M.

mališan preminuo na Dečjoj klinici

OVA PRIČA IZ NIŠA DRUGO JE IME ZA TUGU: Vuka (1) su ostavili samog na svetu, a onda se pojavio par koji je hteo da ga usvoji... Nije mu se dalo, njegov maleni život ugasio se u bolnici

Srbija
> 18:40h

NIŠ - Jednoipogodišnji mališan preminuo je na Dečjoj klinici u Nišu, ali nema dokaza da je podlegao morbilama jer nije imao simptome ove zarazne bolesti. Međutim, kod jednog dvogodišnjaka za čiji se život bore lekari, postoji sumnja da je oboleo od morbila jer pokazuje kliničku sliku koju ova vrsta boginja ispoljava.

Kako prenose mediji, mali Vuk, koji je preminuo, bio je ozbiljno bolestan. Imao je leukemiju i bio dete bez roditeljskog staranja, koje je čekalo na usvojenje. Baš ovih dana Vuk je trebalo da bude usvojen, hteo ga je jedan par, ali njegov maleni život se ugasio na Dečjoj klinici. Medicinske sestre mnogo su ga zavolele, pa ako je za utehu poslednji dani bili su mu ispunjeni njihovom brigom, pažnjom i ljubavlju.

Roditelji se odrekli mališana, sahraniće ga Centar Sahranu preminulog deteta organizovaće Centar za socijalni rad s obzirom da su ga se roditelji odrekli. Socijalna radnica je bila ovde kako bi sačinila dokumentaciju potrebnu za sahranu deteta. Sve nadalje je u njihovoj nadležnosti - kazao je Milojević.

Dragan Milojević, načelnik intenzivne nege potvrdio je smrt deteta ali je naglasio da ne postoji potvrda da je umrlo od boginja. S obzirom na to da kod ovog mališana nije bilo osipa, nije mu uzeta krv za laboratorijsku potvrdu morbila.

To dete, koje su roditelji ostavili na rođenju, patilo je od teških hromozomskih anomalija što je izazvalo poremećaj imuniteta pa je mogla da ga pokosi bilo kakva ozbiljnija infekcija - objasnio je Milojević.

On je kazao da je za razliku od ovog slučaja, postoji ozbiljna sumnja da je dvogodišnjak koji je na respiratoru, oboleo od morbila. - On ima osip, visoku temperaturu, zapaljenje pluća pa je na mašini za disanje. Dete je trenutno životno ugroženo, radimo sve što možemo i nadamo se najboljem rezultatu. Od njega je uzeta krv i poslata u Beograd na laboratorijsku potvrdu morbila - objašnjava Milojević.

Na Dečjoj klinici leži još dvoje dece obolele od malih boginja. Ta deca su u dobrom stanju, na odeljenju su i uspešno se oporavljaju. Bilo je dosta mališana koji su zbrinuti ambulantno jer njihovo stanje nije zahtevalo hospitalizaciju. Nije preporučljivo bez preke potrebe decu zadržavati u bolnici jer to pogoduje širenju epidemije - zaključio je Milojević.

(Kurir.rs/D.K./Foto: M.M.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) OTRGNUTA IZ KUTKA SREĆE: Crteži devojčice koju su odveli iz stana Mile Alečković otkrivaju dane spokoja!