Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

POHVALA

KOMANDANT NATO DŽEJMS FOGO: Iako Srbija ne želi u NATO, međusobna saradnja jaka

Politika
> 15:38h

Iako Srbija ne želi da se pridruži NATO, međusobna saradnja je jaka i stabilna, izjavio je komandant združenih snaga NATO, u Napulju, admiral Džejms Fogo i dodao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodi evropske integracije i saradnju sa NATO, te da mu želi uspeh u tome.

Fogo je, u intervjuu portalu Juropijen Vestern Bolkans (EWB) i Tanjugu, istakao da je pitanje prisustva NATO trupa na Kosovu i Metohiji tokom 2018. i u bliskoj budućnosti politicko pitanje, a tamo se trenutno nalazi oko 4.000 vojnika, koji su sposobni da osiguraju bezbednost i sigurnost.

"Bilo koja promena obima prisustva NATO snaga je uslovno pitanje", rekao je Fogo.

On je istakao da, ukoliko bude nastavljen napredak u dijalogu Beograda i Prištine i bude ostvarena dobra volja dveju strana, a institucije i pravosudni organi u Prištini nastave put ka demokrtaizaciji i policijske i bezbednosne snage nastave da napreduju, to će, kako je izrazio nadu, jednoga dana omogućiti Beogradu i Prištini da mirno egzistiraju u regionu.

"Još nismo stigli do te tačke i 2018, prema mom mišljenju, obim snaga (NATO) ostaće isti da bismo mogli na nastavimo misiju koju sprovodimo već 18 godina", rekao je Fogo i dodao da bi želeo da vidi prisustvo NATO u regionu više kao misiju radi sprečavanja problema.

Prema njegovim rečima, tri člana njegove komande iz Napulja nalaze se u Srbiji pored njega i sarađuju sa načelnikom Generalštaba, ministrom odbrane i ministrom spoljnih poslova Srbije.

Trojica članova komande planiraju REGEX vežbe, regionale vežbe koje će se ove godine u oktobru održati u Srbiji u saradnji sa NATO i komandom u Napulju.

Pored toga, kako je rekao, planirano je nekoliko konferencija tokom godine, a cilj REGEX-a je da nauči partnere NATO o njenim procedurama i doktrini u situacijama u realnim uslovima - humanitarnoj pomoći, pomoći u vanrednim situacijama i prekomorskim operacijama od početka do kraja.

Fogo je rekao da je NATO mnogo toga naučio o Vojsci Srbije i obrnuto, kako jedini i drugi pristupaju vojnim operacijama i kako mogu bolje da razumeju jedni druge, što je postignuto i tokom jednonedeljne vežbe srpskog 63. vazdušnog bataljona Vojske Srbije i pripadnika NATO.

Srbija je pružila i veliku pomoć NATO odlukom da volonterski dovede pripadnike iračkih snaga u Niš i obučci ih kako da rade lekarsku trijažu i leče vojnike sa otvorenim ranama na otvorenom tokom oružanih sukoba.

"To će sve doprineti zdravom partnerstvu koje neophodno ne zahteva da Srbija postane punopravna članica NATO" rekao je komandant združenih snaga NATO, u Napulju, admiral Džejms Fogo.

Prema njegovim rečima, jedan od izuzetno uspešnih bilateralnih odnosa između SAD i Srbije ostvaruje se kroz program državnog partnerstva Srbije i Ohaja kroz obuku, stvaranje veza i prijateljstva.

"Mislim da nas čeka lepa budućnost u nastavku saradnje na tim poljima", rekao je Fogo i dodao da ovo nije prvi put da boravi u Beogrdau, već njegova treća ili četvrta posta jer je upoznat sa situacijom na Balkanu još od 2003/2004. godine kada je u Pentagonu studirao o regionu Balkana i postao ekspert za taj region.

Što se tiče ostalih zemalja u regionu, Fogo je rekao da članstvo Crne Gore pozitivno deluje na bezbednost regiona, da je Makedonija napravila veliki napredak, dok se Bosna i Hercegovina kreće u dobrom pravcu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Ministarstvo odbrane Srbije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! IZGORELA TRUDNICA U SMEDEREVU! Pored nje, poginuli i njeni svekar i svekrva!