Vandredno izdanje

DA SE NE LAŽEMO O SARADNJI SA NATO: Komandant NATO se divi Dečanima, Gračanici i Pećkoj patrijaršiji

Politika -

Admiral Džejms Fogo, komandant južnog krila NATO i komandant američkih
mornaričkih snaga u Evropi i Africi ekskluzivno je u emisiji „Da se ne
lažemo“ koja se emituje na www.kurir.rs, fb stranici Kurira i našem YouTube kanalu izjavio da mnogo poštuje Vojsku Srbije i da je reč o oružanoj sili koja je veoma profesionalna.

On je pokazao fotografiju za koju je rekao da je veoma ponosan što je ima.

foto: Printscreen

Poklonila mu je visokorangirani oficir u nemačkoj vojsci Helga Lute, koja je bila u Nišu sa još nekoliko NATO oficira u srpskom 63. padobranskom bataljonu.

- Ja sam kvalifikovani padobranac. Oni su zajedeno radili, razmenjivali informacije kako jedna profesionalna vojska deluje i kako funkcioniše NATO. Na kraju, poklonili su višem naredniku Lute značku 63. padobranskog bataljona, ona ga je donela meni i ovo stoji u mojoj kancelariji u Napulju kao podsetnik na bliske odnose koje smo uspostavili sa vašom vojskom – kaže Fogo.

Komandant juznog krila NATO za Kurir kaže da je atentat na Olivera Ivanovića „nešto užasno što se dogodilo“.

- To je ubistvo koje se desilo usred bela dana, a za takve stvari nema mesta ni u jednoj demokratiji na svetu. Snage Kfora su pod mojom komandom, preko hiljadu njih održavaju bezbednost i stabilnost na Kosovu. Dok je ubistvo bilo zlo i tragično, događaji posle toga nisu vodili do daljeg nasilja. Zasluge za to idu kosovskoj policiji koja sprovodi istragu, vašem predsedniku Aleksandru Vučiću koji je posetio Kosovo prošlog vikenda i svojim prisustvom i razgovorom sa kosvskim Srbima mislim da je smirio situaciju… - ističe Fogo.

Admiral Fogo je veliki poštovalac hrišćanske umetnosti i poseduje veliku kolekciju ikona.

- Otišao sam u Dečane da upoznam Oca Savu, tog čoveka mira i pomirenja, naučnika koji perfektno govori engleski, poznaje dobro ljude sa obe strane konflikta i koji je u jednom od najlepših manastira u kojima sam ikada bio. Manastir je star 700 godina, otac Sava me je poveo u razgledanje i sada mi je potpuno jasno zašto su Dečani, Gračanica i Pećka patrijaršija toliko važni pravoslavnoj crkvi u Srbiji i na Kosovu. Juče sam obišao Hram Svetog Save i baš sam impresioniran onim što sam tamo video. Jasno je da je to deo srpskog društva koji znači mnogo ljudima ovde. Ta mesta treba zaštititi i sačuvati, a to je upravo ono što mi radimo – zaključio je Fogo.

(Kurir.rs/Foto: Printscreen/Kurir TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track