Foto: Profimedia

JEDNOSTAVNO

VELIKI PETAK PROVEDITE SA PORODICOM U STROGOM POSTU: Ovo su najsavršenija jela za trpezu na ovaj dan, a spremaju se lako!

Žena
> 15:57h

Ovaj dan treba da provedete u strogom postu i sa svojom porodicom, a mi vam donosimo jednostava posna jela kojima možete obradovati svoju porodicu.

Na Veliki petak se posti, sve misli i molitve su upućene Gospodu i podsećanju da je On Sebe prineo na žrtvu - iz ljubavi prema svima nama.

foto: Shutterstock

Krem čorba

Potrebno je:

- veća glavica crnog luka

- 200 grama spanaća

- 3 čena belog luka

- jedan posni margarin

8 decilitara vode

- 2 kašike C začina

- 3 kašike brašna

- so, biber

foto: Profimedia

Priprema:

Crni luk sitno izrezati, kao i beli, pa ih zajedno ispržiti na malo margarina dok blago ne porumene, zatim dodati i sitno iseckan spanać, zatim malo soli i bibera, pa dinstati uz neprestano mešanje. Sipati četvrtinu vode, a u ostatku vode razmutiti mešavinu začina, pa onda zatim dodati spanaću i luku. Pustiti da čorba provri, pa je ostaviti na vatri još 2-3 minuta.Potom ispasirati čorbu mikserom koju odmah možete servirati.

Musaka od šampinjona

Potrebno je:

- 5 krompira

- 2 veće šargarepe

- 500 grama šampinjona

- 3 čena belog luka

- šoljica pirinča

- so, biber, maslinovo ulje

foto: Profimedia

Priprema:

Oljuštiti krompir i šargarepu i iseći na kolutove, a šampinjone na malo deblje komade. Na dno tepsije poređajte isečeni krompir, pa pečurke i šargarepu,a potom pospite pirinač i dodajte sitno iseckan beli luk. Posolite i, pobiberite po ukusu i onda naređati još dva ista takva reda. Možete pokriti folijom i pećite u rerni na 250° oko 35 minuta. Potom skinite foliju i zapecite gornji sloj.

Kuglice od pirinča i badema

Potrebno je:

200 grama pirinča

- 50 grama šećera u prahu

- 100 grama pečenih lešnika

- 100 grama grožđica

- 50 grama pečenih badema

- sok od pomorandže

- 1 supena kašika bilo kojeg likera

- 3 kašike kokosovog brašna

foto: Profimedia

Priprema:

Skuvati pirinač i kada se ohladi dodati mlevene bademe i lešnikei sitno iseckane grožđice, sok i liker. Dobro promešajte da se sve sjedini i od smese oblikujte male kugle. Uvaljajte ih u kokos i servirajte.

Kurir.rs/Opanak, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ZA NEKE OBIČAJE ČUĆETE PRVI PUT! Kada gost dođe u kuću na Uskrs mora da uradi OVO!