Foto: Beta/Dragan Gojić

Posledice upotrebe vidljive na ulicama, rekama, drveću...

MINISTAR TRIVAN O NAPLATI PLASTIČNIH KESA: Efekti vidljivi već od prvog dana, zabrana tek kada se proceni

Društvo

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da će Srbija, kada se proceni da je to potrebno, zabraniti upotrebu tankih plastičnih kesa.

foto: Fonet/Zoran Mrđa

Trivan je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa potrošnjom plastičnih kesa, i merama za smanjenje te potrošnje rekao da po postojećim podacima jedna osoba godišnje potroši oko 300 kesa.

CEGER U RUKE! OD SLEDEĆE NEDELJE POČINJE NAPLATA KESA U SRBIJI: Evo koliko će vas to koštati!

"To je previše. Da je to tako imamo priliku da vidimo na našim ulicama rekama, drveću..." naveo je Trivan i dodao da su mesecima unazad razgovarali sa nekoliko predstavnika trgovinskih kuća.

On je pozvao sve trgovinske kuće i lance da počnu da naplaćuju plastične kese koje su nerazgradive.

foto: AP

"Složili smo se oko toga da treba o tome razmišljati. Za sada ne primenjujemo nikakve administrativne mere. Mi možemo da ih primenimo, spreman sam da ih primenimo, ali mi se čini da je ovo dobar početak - da damo preporuku" precizirao je ministar.

(ANKETA) ŽENE, KESE, TORBICE! O OVOM SE PRIČA PO AUTOBUSIMA I PIJACAMA, NAJLON KESE PODELILE SRBIJU: 2 dinara druže, za i protiv! Kako će Srbija živeti bez kesa, šta VI kažete na to?

Kako je rekao već ima efekta i u prvom danu, tamo gde je počela da se primenjuje naplata, potrošnja plastičnih kesa je pala za polovinu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Dragan Gojić)