(ANKETA) ŽENE, KESE, TORBICE! O OVOM SE PRIČA PO AUTOBUSIMA I PIJACAMA, NAJLON KESE PODELILE SRBIJU: 2 dinara druže, za i protiv! Kako će Srbija živeti bez kesa, šta VI kažete na to?
Foto: Shutterstock

Kupiti ili ne kupiti kesu

(ANKETA) ŽENE, KESE, TORBICE! O OVOM SE PRIČA PO AUTOBUSIMA I PIJACAMA, NAJLON KESE PODELILE SRBIJU: 2 dinara druže, za i protiv! Kako će Srbija živeti bez kesa, šta VI kažete na to?

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji osamdesetih godina prošlog veka, kada su najlon kese u SFRJ bile tek u povoju, bio je prestiž imati debelu i šarenu plastičnu kesu iz inostranstva.

foto: AP

Što šarenije, to bolje! To je bio znak da si negde bio ili da ti je neko doneo baš nešto lepo iz inostranstva što ovde niko nema. U njima su đaci od petog pa naviše nosili knjige u školu, a dame su ih posle svake upotrebe brižljivo slagale i vraćale u tašnu za drugi put... One su često u vreme iznenadnih prolećnih i letnjih pljuskova čuvale i frizure, mada su za te potrebe danas na ceni više one tanke - roze i bele, koje dobijate na pijaci kad kupite neki krastavac ili pola kila paradajza...

Za razliku od inostranstva, plastične kese u Srbiji oduvek su nekako bile na ceni, jer se posle prve upotrebe iskoriste i za štošta drugo ili čuvale dok ne zatrebaju pa ste tako kod svojih baba i tetaka mogli da nađete i kese firmi koje više i ne postoje

foto: Filip Plavčić

Naviknute na takav život, mnoge naše građane kao grom iz vedra neba zatekla je vest da će se kese u jednom lancu samoposluga naplaćivati i to ne u svim radnjama nego samo u jednom ogranku, ali dovoljno da se čovek zapita...

foto: Filip Plavčić

Sa ciljem da se zagađenje Srbije smanji, najlonka košta 2 dinara, pa kome treba on će i da je uzme jer nema nikog od nas ko posle jače košave ili oluje nije video drveće "okićeno" kesama svih boja.

Prema nekim podacima, u Srbiji se svakodnevno potroši čak 7 miliona plastičnih kesa, od tog broja većina završi u prirodi, a razgrađuju se od 400 do 1.000 godina. To je 2,5 milijardi kesa godišnje, što znači da njima možete da prekrijete tri Srbije?!

foto: Filip Plavčić

Međutim, kao i sve kod nas, i to pitanje postalo je goruća tema na autobuskim stanicama, pijacama, klupama u parkovima i naravno uz prvu jutarnju kaficu, pa onda i uz onu s komšinicom...

A ko ima viška kesa, a ne želi da ih baci, njima može i da poradi na unutrašnjoj dekoraciji baš kao i baka Nada iz okoline Prijedora, koja je kuću uredila rukotvorinama od najlon kesa. Evo kako!

(Kurir.rs/Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track