MEDENO SRCE SA VIŠNJAMA KOJEM NEĆETE ODOLETI: Ova posna poslastica prosto se TOPI U USTIMA, a kolač je izuzetno IZDAŠAN (RECEPT)
Varijanta poznatog kolača sa višnjama je neodoljiva i osvežavajuča.
Medeno srce je jedan od kolača koji domaćice često pripremaju. Pored toga što je veoma ukusan, ovaj kolač se lako i brzo pravi i veoma je izdašan.
Možete koristiti sveže višnje, ali i one iz zamrzivača ili kompota. Kolač se pravi bez jaja i mleka, pa je idealan za dane posta.
Sastojci:
- 250 g brašna
- kesica sode bikarbone
- 3 kašike kakao-praha
- pola kesice cimeta
- 1 muskatni oraščić
- 200 g šećera
- 250 ml kisele vode (ili mleka, odnosno jogurta u mrsnoj verziji)
- 130 ml ulja
- 300 g očišćenih višanja
- 100 g čokolade za kuvanje
- 50 ml slatke pavlake (opciono, za mrsnu verziju)
Priprema:
Pomešajte brašno, sodu bikarbonu, kakao, cimet, izrendan muskatni oraščić, šećer, kiselu vodu i 120 mililitara ulja. Sve sastojke dobro izradite varjačom ili mikserom.
U podmazan i brašnom posut pleh sipajte polovinu smese, pa pecite na 200 stepeni desetak minuta, odnosno dok se na površini kolača ne uhvati korica.
Izvadite tepsiju iz rerne, preko kolača sipajte očišćene višnje (ne morate ih cediti), pa preko višanja sipajte ostatak smese za kolač i vratite u rernu da se peče. Kolač je gotov kad se odvoji od ivica tepsije.
Ostavite kolač da se prohladi, a onda ga prelijte glazurom koju ćete napraviti od 10 mililitara ulja i 100 grama čokolade za kuvanje rastopljenih na tihoj vatri.
Ukoliko ste opredelili za mrsnu verziju glazure, sipajte 50 mililitara slatke pavlake u šerpicu, dodajte izlomljenu čokoladu za kuvanje, pa sve rastapajte na tihoj vatri dok se sastojci ne sjedine. Vruću glazuru razlijte preko malo ohlađenog kolača i ostavite da se stegne, a onda sečite kolač na kocke i služite.
( Kurir.rs / Informer / T.B. )
Bonus video:
"VERUJEM DA ĆE ONO ŠTO ĆU REĆI, BITI OD VELIKE VAŽNOSTI ZA GRAĐANE SRBIJE" Predsednik Vučić obraća se naciji večeras u 18 časova