Foto: Reuters

oštro

OPOZICIJA OPLELA PO ĐUKANOVIĆU: Novi zakon o predsedniku države mu daje neviđena ovlašćenja, a usvojen je po hitnom postupku

Zakon o predsedniku države napravljen je po meri lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića kako bi mu se osigurao uticaj na sve grane vlasti, navode u opoziciji i nevladinom sektoru.

Crna Gora
> 21:26h

Predlogom zakona, koji je utvrdila Vlada, Đukanović će kao novi šef države, između ostalog, imati pravo da formira svoje savete, radne grupe, komisije kao i stalna i privremena radna tela. Formiraće se i posebna služba kojom će rukovoditi generalni sekretar kome će mandat trajati koliko i predsedniku.

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković smatra da je sporno i što je, nakon 12 godina od nezavisnosti, po hitnom postupku usvojen zakon kojim se reguliše rad jedne od ključnih funkcija u državi.

Zakon je usvojen nepune dve nedelje nakon što je lider DPS-a pobedio na izborima, iako nije bio u godišnjem planu rada Vlade i utvrđen je bez javne rasprave. Uloga šefa države do sada je bila uglavnom ceremonijalnog karaktera. Zakonom je previđena i titula počasnog predsednika, koji ima pravo na platu, kancelariju, jednog savetnika službeno vozilo i vozača.

"Novi zakon bi mogao imati dvije funkcije. Sporednu, da se Vujanović nagradi za poslušnost pa i kao primjer drugim akterima lutkarskog pozorišta u DPS-u i oko njega. Druga, važnija funkcija je poruka Đukanovića da će biti ekspresnih promjena zakona koji će jačati njegovu institucionalnu ulogu. Onu faktičku, od partije da podzemnih linija je već obezbedio, sada treba i zakonsku”, ocenila je članica Predsedništva Demosa Tina Raičević, dok funkcioner Demokrata Đorđe Zenović tvrdi da je upitna usklađenost predloženog Zakona sa Ustavom i da bi on mogao završiti na Ustavnom sudu.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Reuters