Foto: Youtube Printscreen

Srpski orlić čeka kuma

JUG, SRBA, RADAŠIN, ŽIVAN, LAHOR, DUŠAN SILNI: Neka se zove... Evo kako čitaoci Kurira žele da nazovu malog orla krstaša! (FOTO)

Društvo
> 14:33h

BEOGRAD - U jedinom gnezdu orla krstaša, prelepe i ponosne ptice koja krasi grb Srbije, a koja je nažalost pred izumiranjem, ovog proleća stasava jedan jedini mladunac koji još nema ime!

foto: Youtube Printscreen

SVE PREDLOGE NAŠIH ČITALACA MOŽETE VIDETI OVDE

Stoga, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pozvalo je javnost u Srbiji da predloži ime za mladunca orla krstaša, koji se izlegao u gnezdu na severu Banata.

Ptica sa nacionalnog grba toliko je retka i ugrožena da ih volonteri pomenutog društva od početka marta danonoćno čuvaju od uznemiravanja i proterivanja.

foto: Kurir Printscreen

"Kada u celoj Srbiji imamo samo dve odrasle ptice ovaj mladunac je više nego dragocen. Prošle godine smo uspeli da ispratimo i sačuvamo do izletanja dva mlada krstaša koja smo nazvali Duško i Lilika", rekla je Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

S obzirom da se ove godine u Rusiji održava Svetsko prvenstvo u fudbalu na kojem igra i reprezentacija Srbije, popularno nazvana "Orlovi", Miškovićeva kaže da bi im bilo izuzetno drago da ove godine mladunac krstaša dobije ime po nekom od članova reprezentacije.

foto: Kurir Printscreen

"Možda baš po selektoru Mladenu Krstajiću čije ime i prezime nose veliku simboliku", dodala je ona.

foto: Kurir Printscreen

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube Printscreen)