Najnovije vesti

SRPSKI ORLIĆ TRAŽI KUMA: Srbijo, izaberi ime za mladunče orla krstaša koji krasi naš grb! U igri zasad ime Mladena Krstajića
Foto: Youtube Printscreen

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

SRPSKI ORLIĆ TRAŽI KUMA: Srbijo, izaberi ime za mladunče orla krstaša koji krasi naš grb! U igri zasad ime Mladena Krstajića

Društvo

U jedinom preostalom gnezdu kritično ugroženog orla krstaša, na severu Banata, ove godine izlegao se samo jedan mladunac

NOVI SAD - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pozvalo je danas javnost u Srbiji da predloži ime za mladunca orla krstša.

U jedinom preostalom gnezdu kritično ugroženog orla krstaša, na severu Banata, ove godine izlegao se samo jedan mladunac.

Ptica sa nacionalnog grba toliko je retka i ugrožena da ih volonteri pomenutog društva od početka marta danonoćno čuvaju od uznemiravanja i proterivanja.

"Kada u celoj Srbiji imamo samo dve odrasle ptice ovaj mladunac je više nego dragocen. Prošle godine smo uspeli da ispratimo i sačuvamo do izletanja dva mlada krstaša koja smo nazvali Duško i Lilika", rekla je Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

S obzirom da se ove godine u Rusiji održava Svetsko prvenstvo u fudbalu na kojem igra i reptrezentacija Srbije, popularno nazvana "Orlovi", Mišković kaže da bi im bilo izuzetno drago da ove godine mladunac krstaša dobije ime po nekom od članova reprezentacije. "Možda baš po selektoru Mladenu Krstajiću čije ime i prezime nose veliku simboliku", dodala je ona.

Populacija orlova krstaša u Srbiji smanjivala se tokom 20. veka zbog gubitka staništa, nedostatka hrane i ubijanja. Početkom 21. veka poznati su bili jedino parovi na Fruškoj gori, no i oni su nestali pre nekoliko godina.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube Printscreen/Ilustracija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...