(UZNEMIRUJUĆI FOTO) TUŽAN PRIZOR KOD APATINA: Otrovana mlada ženka orla krstaša, epski put od 4.200 km kroz 8 država tragično završila na našoj njivi
Foto: Društvo za zaštitu ptica Facebook printscreen

ptica pronađena u selu Svilojevo

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) TUŽAN PRIZOR KOD APATINA: Otrovana mlada ženka orla krstaša, epski put od 4.200 km kroz 8 država tragično završila na našoj njivi

Srbija -

APATIN - Leš mlade ženke orla krstaša pronađen je u selu Svilojevo kod Apatina, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje pitica Srbije.

Kako su naveli, ptica je bila označena satelitskim odašiljačem uz pomoć koga su njeno kretanje pratili ornitolozi organizacije BirdLife iz Austrije.

Prestanak aktivnosti ugrožene ptice pokazali su podaci sa satelita, kažu iz Društva, te su Austrijanci kontaktirali njih i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, sa kojima inače sarađuju na međunarodnom projektu za zaštitu orla krstaša.

Milica Mišković, rukovoditeljka projekta za zaštitu orla krstaš iz Društva, kaže da su vest o nestanku ptice dobili na Božić, a da su poslednji podaci pokazali da je ptica ušla u Srbiju dva dana ranije, prošla kroz osam država Evrope, prešla put od 4.200 km i završila na vojvođanskoj njivi.

"Ptica je obeležena sa dva prstena i satelitskim odašiljačem na mestu gnežđenja, u pokrajini Burgenland u Austriji odakle se uputila u avanturu, rekla je Mišković.

Iz Društva poručuju da su stručnjaci za zaštitu ptica koji su sa inspekcijom za zaštitu životne sredine i policijom u ponedeljak ujutru obišli teren i pronašli uginulu jedinku orla.

Orintolog iz Društva, Draženko Rajković kaže da su prvi znaci ukazivali na trovanje i da je takvih slučajeva bilo previše. "Iako ovde nismo našli ostatke otrova i druge stradale životinje, po stanju ptice i znacima da je jela neposredno pred smrt, možemo pretpostaviti da je opet reč o otrovu, ocenjuje Rajković.

Pronađeni leš poslat je na obdukciju i toksikološke analize u naučni Institut za veterinarstvo koje će, kaže Nikola Stojnić ornitolog iz Pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode, pokazati uzrok smrti.

Iz Društva saopštavaju da je za ornitologe i ljubitelje ptica porazna činjenica da do danas niko nije optužen niti kažnjen za trovanje orlova, navodeći da je od 2014. do danas na području Svilojeva pronađeno 20 mrtvih belorepana, uglavnom otrovanih.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Društvo za zaštitu ptica/Facebook printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ORILA SE BANJA LUKA! Narod i vojska Republike Srpske spektakularno proslavili Dan RS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja