KURIR EKSKLUZIVNO IZ ZIMBABVEA: Vojska na ulicama, opsadno stanje nakon krvavih demonstracija! (UZNEMIRUJUĆI FOTO, VIDEO)

Reuters / Mike Hutchings

Veliki broj oružanih snaga Zimbabvea izašao je na ulice glavnog grada kako bi rasterali opozicione demonstrante sa ulica, a kako javlja reporter Kurira sa lica mesta, vojska je izašla i na ulice Bulavaja, drugog po veličini grada u zemlji.

U prestoničkim neredima je ubijen jedan muškarac, a više demonstranata je ranjeno u pucnjavi.

Kurir 
foto: Kurir

Pored vojske koja zauzima kontrolu nad prestoničkim ulicama nakon što je na demonstrante prethodno ispaljen suzavac, vidljivi su i tragovi krvi na više mesta, kao i čaure od ispaljenih metaka.

Nekoliko demonstrana je ranjeno ali zvaničnog bilansa protesta koji se krvavo završio još nije objavljen.

Tokom akcije preuzimanja kontrole nad ulicama koje su blokirali demonstranti, mogli su se videti i vojni helikopteri koji nadleću Harare.

Pogledajte kako izgleda atmosfera iz prestonice Zimbabvea nakon demonstracija

Podsetimo, tokom dana pristalice opozicije predsednika Emersona Mnangagvea blokirale su ulice u glavnom gradu zbog nezadovoljstva rezultatima izbora održanih u ponedeljak, palili su vatru i bacali kamenice na policiju, nakon čega je najpre ispaljen suzavac, a potom i otvorena vatra na njih.

U Zimbabveu se predsednik bira na osnovu pobede na parlamentarnim izborima. Zvanični rezultati o pobedniku predsedničkih izbora očekuju se kasnije u toku ove nedelje, a prema do sada prebrojanim mestima partija ZANU-PF osvojila je 109 od 210 mesta u parlamentu.

Kurir.rs

Foto: Kurir.rs