TENKOVI, PUCNJI I SUZAVAC NA ULICAMA ZIMBABVEA: 3 mrtvih u sukobu vojske i demonstranata u Harareu (VIDEO, FOTO)
Foto: AP / Tsvangirayi Mukwazhi

haos u prestonici

TENKOVI, PUCNJI I SUZAVAC NA ULICAMA ZIMBABVEA: 3 mrtvih u sukobu vojske i demonstranata u Harareu (VIDEO, FOTO)

Planeta -

Policija Zimbabvea saopštila je da je troje ljudi ubijeno u današnjem nasilju koje je izbilo u Harareu, nakon što su se pristalice opozicije, nezadovoljne rezultatima izbora održanih u ponedeljak, sukobile sa policijom i vojskom.

Portparolka policije Čeriti Čaramba izjavila da ubijeni još uvek nisu identifikovani.

foto: Kurir

Aktuelni predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva optužio je vođstvo opozicione stranke MDC sa nasilje u kojem ima ubijenih i povređenih.

"Mi opozicionu MDC alijansu i celo njihovo vođstvo smatramo odgovornim za ovo remećenje nacionalnog mira, koje za cilj ima da poremeti izborni proces", kazao je Mnangagva.

foto: EPA / YESHIEL PANCHIA

Policija je ranije danas u centru Hararea, ispalila suzavac kako bi rasturila stotine pristalica opozicione stranke MDC, koje su bacale kamenice i blokirale ulice, nakon čega su i naoružane trupe izašle na ulice.

Rojters je prethodno preneo svedočenje očevidaca da su vojnici koji su u međuvremenu raspoređeni po gradu ubili jednu osobu u blizini autobuskog stajališta.

foto: Reuters / Siphiwe Sibeko

Navodi se da vojni helikopter nadleće Harare, i da su se vojnici pojavili iznenada na ulicama i iskočili iz nekoliko oklopnih vozila kako bi rasterali opozicione demonstrante.

foto: Reuters / Mike Hutching

Predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva pozvao na suszdržavanje od "provokativnih izjava".

foto: Reuters / Mike Hutchings

"Sada je vreme za odgovornost i, pre svega, mir", naveo je Mnangagva na Tviteru.

Evropski i američki posmatrači izbora upozoravaju na odlaganja objavljivanja rezultata predsedničkih izbora i pozivaju da oni budu što pre objavljeni.

foto: Reuters / Siphiwe Sibeko

Izborna komisija je saopštila da će "tokom sutrašnjeg dana" razmatrati kada da objavi rezultate. Po zakonu, imaju rok od pet dana od izbora da to učine.

Šef evropskih posmatrača je istakao činjenicu da su glasovi za predsedničke izbore bili brojani prvi i zapitao se zašto ih poslednje objavljuju.

foto: AP / Tsvangirayi Mukwazhi

Opozicioni lider Nelson Čamisa je ponovo izjavio da je pobedio Mnangagvu i na Tviteru naveo da "nikakva manipulacija rezultatima neće promeniti narodnu volju".

Kurir.rs / Beta, Tanjug

Foto: Reuters / Siphiwe Sibeko

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja