icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Beta/Milan Obradović

Teške optužbe

ŠARČEVIĆ: Kad nije mogao da rovari preko Pacolija, Ugljanin sada pokušava preko škola

Objavljeno: 13.08.2018. 14:48h

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da ne poznaje nikoga sa liste imena škola koje je predložilo Bošnjačko nacionalno veće (BNV) i ocenio da ne bi bilo problema da škola dobije ime nekoga iz bošnjačkog naroda ko je svima poznat.


 

Šarčević je kazao da bi bilo prhvatljivo da škola koja se tek otvara dobije ime Meše Selimovića ili nekoga ko je bitan za celokupnu Srbiju i njeno društvo.

"Građani mogu biti raznih nacionalnosti, veroispovesti i shvatanja, ali delimo iste vrednosti. Zato bih ja postavio pitanje, a zašto ne Meša Selimović ili Skender Kulenović", rekao je Šarčević novinarima u Beogradskoj poslovnoj školi.

 

On je ocenio da se iza predloga BNV-a krije predsednik tog veća Sulejman Ugljanin, koji pokušava da "rovari" po Srbiji.

"Kad nije mogao da rovari preko Pacolija, sada pokušava preko škola. To je jedna ispolitizovana priča", ocenio je Šarčević.

 

Šarčević je dodao da bi trebalo da ostali članovi BNV-a reaguju, jer jedan od njihovih lidera pokušava da predstavlja celu bošnjačku zajednicu.

Ministru spoljnih poslova Kosova Bedžetu Pacoliju Beograd nedavno nije odobrio zahtev za dolazak u Novi Pazar, jer u UNMIK-ovom privremenom zakonskom okviru, Kosovo nema ministarstvo spoljnih poslova, pa se sporazum o posetama zvaničnika ne može primeniti u slučaju Pacolija.

 

BNV je nedavno zatražilo od direktora i školskih odbora osam škola u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju da, u skladu sa zakonom, donesu odluke o promeni naziva tih obrazovnih ustanova i pre nove školske godine upute zahtev Ministarstvu prosvete za dobijanje saglasnosti za te odluke.

 

Prema predlogu BNV, novopazarske osnovne škole "Vuk Karadžić", "Stefan Nemanja", "Jovan Jovanović Zmaj" i "Desanka Maksimović" trebalo bi da dobiju imena ličnosti iz bošnjačke istorije poput Muhameda Hevajia Uskufija, Kulina bana, Ahmeda Ali Gurbija i Muse Ćazima Ćatića.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: Beta/Milan Obradović)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!