VUKA KARADŽIĆA MENJAJU MUHAMEDOM, A STEFANA NEMANJU KULIN-BANOM! Ugljanin ne odustaje, hoće da 8 škola promeni nazive!
Foto: Filip Plavčić

traže promene imena škola

VUKA KARADŽIĆA MENJAJU MUHAMEDOM, A STEFANA NEMANJU KULIN-BANOM! Ugljanin ne odustaje, hoće da 8 škola promeni nazive!

Društvo -

Bošnjačko nacionalno veće, na čijem je čelu Sulejman Ugljanin, uputilo je ponovo juče dopise upravama osam osnovnih škola u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju sa predlozima za promenu imena škola.

Identično kao što su tražili i 2014, BNV i sada predlaže izmenu imena četiri osnovne škole u Novom Pazaru, i to OŠ "Vuk Karadžić" u "Muhamed Hevai Uskufi", OŠ "Stefan Nemanja" u "Kulin-ban", OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u OŠ "Ahmed Ali Gurbi", dok bi se OŠ "Desanka Maksimović" nazvala OŠ "Musa Ćazim Ćatić".

I dve škole u Tutinu treba da promene imena, i to OŠ "Aleksa Đilas Bećo" u OŠ "Ferhad-beg Draga", dok bi OŠ "Aleksa Šantić" promenila naziv u "Kadija Gluhavički". Predlog je i da dve škole u Prijepolju dobiju nova imena, i to OŠ "Vladimir Perić Valter" u OŠ "Murat ef. Šećeragić", dok bi OŠ "Svetozar Marković" ubuduće nosila ime "Dr Rifat Ramović". Kako se navodi u saopštenju BNV, te škole su proglašene za ustanove od posebnog značaja za obrazovanje bošnjačke zajednice u Srbiji.

Istoričar Predrag Marković kaže da BNV ovakvim potezima sama sebe pokušava da izoluje iz zajednice, ali i da negira svoje etničko poreklo.

- Primera radi, Stefan Nemanja je iz Raške i vladao je tu oko Pazara, a Kulin-ban je iz druge države koja nema nikakve veze s njima! To bi bilo kao da mi nazove školu po bugarskom caru. Bošnjaci iz Raške zapravo nemaju nikakve veze sa Bosnom, ne znam zašto su uzeli to ime kad su poreklom uglavnom iz Crne Gore i Albanije. Drugo, mislim da bi njima značilo da im deca imaju jednu širu perspektivu i da budu integrisana u obrazovni sistem države, a ne da se i obrazovno i ekonomski ograniče Sjenicom i Pazarom. Podsetio bih i da je Ugljanin pre nekoliko godina govorio da je jedan od potomaka Svetog Save, pa bi mogao da se opredeli da li želi šerijatskog sudiju ili Svetog Savu - kaže Marković za Kurir.

Procedura

Prema zakonu, odluku o promeni naziva obrazovno-vaspitne ustanove prvo donosi školski odbor. Mišljenje o promeni naziva škole potrebno je da dostave i nastavničko veće i savet roditelja, kao i jedinica lokalne samouprave. Posle toga, zahtev se na razmatranje dostavlja ministarstvu, preko načelnika školske uprave koji, takođe, o tome treba da dostavi svoje obrazloženje. Tek ako zahtev prođe sve procedure, Ministarstvo prosvete će reći svoj sud.

IZ - U

Vuk Karadžić - Muhamed Hevai Uskufi (pesnik) Stefan Nemanja - Kulin-ban (bosanski vladar) Jovan Jovanović Zmaj - Ahmed Ali Gurbi (pesnik) Desanka Maksimović - Musa Ćazim Ćatić (književnik) Aleksa Đilas Bećo - Ferhad-beg Draga (političar iz Sandžaka) Aleksa Šantić - Kadija Gluhavički (vladar Tutina iz 14. veka) Vladimir Perić Valter - Murat ef. Šećeragić (šerijatski sudija) Svetozar Marković - Dr Rifat Ramović (profesor)

Kurir.rs/J.Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track