Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje Niš

JENJAVA EPIDEMIJA MALIH BOGINJA U NIŠKOM KRAJU: Odjavljena već u dve dečje klinike

Srbija

NIŠ - Institut za javno zdravlje Niš odjavio je epidemiju malih boginja na Dečijoj hiriruškoj klinici i Klinici za dečije interne bolesti, ali još nije odjavljena epidemija koja obuhvata područje celog grada, rekli su u toj zdravstvenoj ustanovi.

"Za odjavljivanje populacione epidemije potrebno je da prođe period od 40 dana od kada je prijavljen poslednji oboleli, a mi smo poslednju prijavu sumnje na morbile u Nišu imali pre otprilike tri nedelje", izjavio je epidemiolog Mirko Ilić.

On je rekao da su u populacionoj epidemiji prijavljeni svi oboleli od morbila za koje nije moglo da bude dokazano da su u kontakt sa tom bolešću došli na Dečijoj internoj ili Dečijoj hirurškoj klinici. "U populacionoj epidemiji morbila u Nišu prijavljeno je nešto manje od 3.000 obolelih", rekao je Ilić. Prema Ilićevim rečima, kada su u pitanju morbile slična situacija je i u drugim mestima u tom delu Srbije.

U Prokuplju je odjavljena epidemija malih boginja, a u Aleksincu je još na snazi jer je jedna obolela osoba evidentirana pre dve nedelje. Od proglašenja epidemije malih boginja oktobra prošle godine, zbog komplikacija izazvanih tom bolesti u niškom Kliničkom centru preminulo je pet osoba.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Shutterstock/Ilustracija)