Foto: Zorana Jevtić

Istražujemo

GDE JE U SRBIJI NAJISPLATIVIJE KUPOVATI HRANU? U ovom gradu je najjeftinija trpeza! Beograđani mogu samo da sanjaju ovakve cene!

InfoBiz

Najniža cena hrane je u Kragujevcu, dok namirnice za svakodnevne obroke najskuplje plaćaju Beograđani, pokazuje poređenje najnovijih avgustovskih podataka maloprodajnih cena poljoprivrednih proizvoda.

Uzimajući u obzir raspoložive prihode, čini se da su od Beograđana u gorem položaju Zaječarci, koji najskuplje od svih građana Srbije plaćaju paradajz, sir, kajmak i jaja.

Zvanična statistika takođe pokazuje da cene osnovnih poljoprivrednih proizvoda variraju i preko 100 odsto od grada do grada. Tako je kilogram crnog luka, kupusa ili paradajza u Kragujevcu moguće kupiti za 40 dinara, dok je cena ovog povrća u Beogradu ili Pančevu duplo veća - 80 dinara. Još je veća razlika u ceni šljiva koju najpovoljnije plaćaju Nišlije - 30 dina za kilogram, a najskuplje Beograđani - 80 dinara za kilogram. Zbog toga se neretko dešava da za veće kupovine, naročito radi spremanja zimnice, građani zapucaju u međugradsku nabavku.

foto: Kurir

Prema mišljenju potrošača, više je faktora koji stvaraju ovakve cenovne disparitete, ali je najbitniji faktor - haotično stanje na tržištu na kome nisu stvoreni uslovi da deluju zakoni ponude i tražnje.

- To što se u dva grada, udaljena tek stotinak kilometara jedan od drugog, cene više nego duplo razlikuju, indikator je neorganizovanosti tržišta i potrošača, a što trgovci koriste da maksimalizuju svoj profit. Pojedini veliki trgovinski lanci imaju dominantan položaj na tržištu i neke sisteme dogovaranja i oni iz toga izvlače maksimalne profite, dok su mali trgovci skrajnuti i moraju da se bore za svakog kupca. Zbog toga je hrana jeftinija u manjim sredinama, gde je više malih trgovaca i koji su limitarini životnim standardnom kupaca, dok je u većim sredinama, gde dominiraju veliki lanci, cena hrane na maksimalnom nivou, bez obzira na to što tu ima i više potrošača - ocenjuje za Kurir Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača.

foto: Fonet

Tako i neorganizovanost trgovine na strani proizvođača i kupaca Bogosavljević vidi kao razlog tome da Zaječarci, čiji kraj važi za stočarski, najskuplje plaćaju upravo sir i jaja.

CENE POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA

Proizvod Najjeftinije Najskuplje Crni luk 40 - Kragujevac 80 - Beograd Sladak kupus 30 - Kragujevac 80 - Beograd Krastavac 40 - Kragujevac, Sr. Mitrovica 80 - Pančevo Paradajz 50 - Kragujevac, Leskovac, Užice, Sr. Mitrovica 90 - Zaječar Krompir 40 - Zaječar, Niš 80 - Beograd Paprika 60 - Leskovac, Vranje, Niš, 100 - Beograd, Valjevo, Novi Pazar, Zrenjanin, Pančevo, Subotica Jabuke 60 - Kragujevac, Kraljevo 130 - Niš, Smederevo Šljive 30 - Niš 80 - Beograd Očišćeni orasi 700/Kragujevac 1.300/ Novi Pazar Domaći sir 250 - Kragujevac, Valjevo, Kraljevo 550 - Zaječar Kajmak 600 - Kragujevac, Kraljevo, Novi Pazar 1.150 - Zaječar Kokošja jaja 9 - Kraljevo 16 - Zaječar Svinjetina 389 - Pančevo 549 - Valjevo Piletina 219 - Pančevo 320 - Subotica

* Izvor Republički zavod za statistiku

ŠOPING-TURE PO KRPICE U SEGEDIN Mnogi stanovnici pograničnih područja Vojvodine hranom se snabdevaju u Mađarskoj. Zbog povraćaja poreza i generalno nižih cena, u Segendin često zapucaju i drugi građani Srbije, kojima se i pored putnih troškova više isplati da tamo kupuju tehniku, garderobu i posebno bebi-opremu. Banaćani takođe odlaze i u Slavoniju, gde su cene elektronike i do 20 odsto niže nego kod nas.

(Kurir/Sanja Đorđević)