Foto: Youtube Printscreen

Prvo osnovno javno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu

KRAĐA SKUPOCENIH SLIKA I NAMEŠTAJA IZ SKUPŠTINE ZASTARELA: Niko neće odgovarati za pljačku skupštinske riznice kojoj danas nedostaje 55 slika i na desetine komada nameštaja

Društvo

BEOGRAD - Prvo osnovno javno tužilaštvo Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu koju je Skupština Srbije podnela protiv nepoznatih osoba zbog krađe nameštaja, slka, skulptura u noći 5. oktobra 2000. godine.

foto: Youtube Printscreen

Kako je rečeno u Tužilaštvu, ova odluka je doneta zbog nastupanja apsolutne zastarelosti gonjenja za krivično delo krađe i o tome su dopisom obavestili nadležne u parlamentu, pišu Novosti.

Ovo, kako list navodi, praktično znači da niko neće odgovarati za pljačkanje parlamentarne riznice kojoj danas nedostaje 55 slika, ali i na desetine komada nameštaja.

Prema Zakonu, za ovo delo zaprećena je novčana kazna ili kazna do tri godine zatvora. Kada je reč o zastarelosti krivičnog gonjenja, ono se primenjuje od dana kad je delo počinjeno prošle tri godine, kada u međuvremenu nije podneta krivična prijava ili okončan postupak.

U slučaju "pljačka parlamenta" ranije nije podnosena nijedna prijava, pa je jasno da je već oktobra 2003. godine izgubljena mogućnost da se krivci gone pred sudom.

foto: Youtube Printscreen

Dela koja su nestala iz zakonodavnog doma sada verovatno krase neke privatne kolekcije do kojih su došli na crnom tržištu prodaje umetnika.

U Skupštinu nikada nisu vraćeni "Konji" i "Glava muškarca" Petra Lubarde, "Otvorene kapije Beograda" Milića od Mačve, "Dubrovnik" Petra Dobrovića, "Kuća u vinogradu" Milana Konjovića, "Budva" Marka Čelebonovića, "Predeo" Zore PEtrović, itd.

Fale i dela Milana Kečića, Milutina Radojčića, Smilje Bojčić, Boška Karanovića, Zlatka Price i drugih. Ipak, bilo je i dela, njih oko 40, koja su vraćena u skupštinsku kolekciju.

foto: Youtube Printscreen

Uglavnom su ih građani ostavljali tokom noći ispred parlamenta, ali i muzeja. Nedavno je policija pronašla tri fotelje, a vraćena je i jedna od dve kljove koje su bile poklon parlamenta Nigerije.

I knjiga "Protokol Svetoandrejske skupštine", delo neprocenjive vrednosti i svedok događaja iz 1858. godine, je nestala 5. oktobra. Na buvljaku ga je pronašla nekadašnja sekretarica poslaničkog kluba JUL i kupila ga za 30 dinara, nakon čega je knjiga vraćena skupštinskoj biblioteci.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Youtube Printscreen)