icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Dado Đilas

održan sastanak sa inspektorima

ĐORĐEVIĆ: Firme koje zapošljavaju radnike na crno biće JAVNO ISTAKNUTE!

Objavljeno: 03.09.2018. 12:42h

 

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević izjavio je da će od danas sve firme koje zapošljavaju radnike na crno biti istaknute na sajtu ministarstva za rad.


 

Đorđević je danas održao sastanak sa inspektorima za rad i Srbije i Beograda kojima je poručio da prema radu na crno moraju imati nultu toleranciju, kao i da budu brutalni prema onima koji krše zakon.

 

Sastanak je održan povodom nedavne smrti radnika na gradilištu u Beogradu, koji nije bio prijavljen i koji je na crno radio devet godina.

 

Đorđević je ukazao da su i nakon najave vanredne inspekcije svih gradilišta u Beogradu, inspektori zatekli pet radnika na crno, a dodatnom inspekcijom u još četiri opštine 55 neprijavljenih radnika.

 

"Kažnjavanje onih koji zapošljavaju radnike na crno nije u interesu pojedinca, Ministarstva, Vlade Srbije, već u interesu radnika i svih građana Srbije. Inspektori imaju punu podršku Ministarstva za svoj rad", rekao je Đorđević.

 

Ministar je najavio i da se razmatra o izmeni Zakona o radu, koji će biti rigorozniji prema onima koji krše zakon, a do tada će Ministarstvo na svom sajtu objavljivati sve što inspektori za rad otkriju na terenu - gde su vršene kontrole, ko zapošljava radnike na crno, koliko radnika...

foto: Marina Lopičić

 

"Neću dozvoliti da ljudi devet godina rade na crno, i da njihov rad bude nebezbedan. Javnost će biti o tome informisana, a imena onih koji krše zakon

biće objavljena na sajtu, koji je po meni, stub srama", istakao je Đorđević.

 

Kaže da je zadovoljan dosadašnjim radom inspektora, te da je u odnosu na prošlu godinu izvršeno 36 odsto kontrola više i da je 25 odsto manje onih koji rade na crno.

 

Direktor Inspektorata rada Stevan Đurović izjavio je da je od 29 poginulih radnika ove godine, oko 30 odsto njih bilo neprijavljeno. Takođe, izneo je podatak da najviše radnika na crno radi upravo na izvođenju građevinskih radova, te da je inspekcija u junu "otkrila" 434 radnika na crno, a u julu 368.

 

Govoreći o slučaju radnika koji je nedavno nastradao na gradlištu između Sarajevske i Kneza Miloša u Beogradu, on je istakao da postoji mogućnost za podnošenje krivičnih prijava protiv poslodavca, odnosno podizvođača radova, izvođača radova, koordinarotra na gradilištu, kao i lica koje je bilo zaduženo za bezbednost na radu.

 

"Ako se dokaže da je neko od njih napravio propust biće kažnjen, a kazne je 12 godina zatvora, dok je novčana kazna od 800.000 do dva miliona dinara", navodi Đurović.

 

Inspektorat za rad je, ističe, podnosi prekršajne prijave, ali da sudovi odatle preduzimaju slučaj i donose odluku kako će biti zaključen.

 

Ipak, on smatra da bi trebalo rigoroznije kažnjavati one koji krše Zakon o radu, navodeći da je za prvih šest meseci ove godine od tih firmi naplaćeno nešto više od 116 miliona dinara, a da je analiza Inspektorata utvrdila da je prema broju podnetih prekršajnih prijava moglo biti naplaćeno oko 1,9 milijardi dinara.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas)

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!