OD POČETKA GODINE POGINULA 24 RADNIKA: Čak trećina poginulih na gradilištu
Foto: Marina Lopičić

strašno

OD POČETKA GODINE POGINULA 24 RADNIKA: Čak trećina poginulih na gradilištu

Društvo -

Nedovoljna ili neadekvatna zaštita radnika od početka godine odnela je 24 života, a trećina žrtava je stradala na građevini. Samo u poslednjih nedelju dana, poginula su tri radnika, a poslednji slučaj desio se na gradilištu poslovno-stambenog objekta između ulica Kneza Miloša i Sarajevske u Beogradu, gde je radnik stradao kada se na njega obrušio zid.

Kada je reč o ovom slučaju, direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović kaže za Tanjug da se odgovornost redovno prebacuje sa jednih na druge.

"U ovom slučaju koji se desio na gradilištu u Beogradu, ne može svoj deo odgovornosti sa sebe da skine onaj ko je dao dozvolu, a dozvolu za tu vrstu gradnje daje Grad", kaže Đurović.

Objašnjava da je zakon jasan i da u okviru Grada Beograda radi građevinska inspekcija koja je, kako navodi, u obavezi da obavlja kontrolu i nadzor nad objektima kojima izdaje dozvole za izgradnju.

Radnik koji je juče izgubio život, a kojem poslodavac nije obezbedio ugovor o radu, podseća Đurović, svojevremeno je bio i pripadnik jedinice vojske Srbije u reonu karaule Košare tokom NATO agresije.

Đurović kaže da je u ovom slučaju u toku istraga koja će utvrditi propuste izvođača ali i investitora, a Inspektorat će, kaže, protiv njih verovatno podneti krivične prijave.

Najviše radnika, navodi Đurović, strada upravo u glavnom gradu, pet ih je izgubilo živote od početka godine.

Iako su novčane kazne za "rad na crno" visoke i kreću se od 800.000 do dva miliona dinara, inspektori rada su u prvih sedam meseci zatekli kod poslodavaca 10.258 radnika bez ugovora.

Ovi poslodavci su nakon intervencije inspektora zaposlili 8.663 radnika što je 84 procenta. Jedan od značajnih problema u borbi protiv nelegalnog rada, kažu u Inspektoratu, su i blage kazne koje izriču sudovi.

Poslodavci koji angažuju radnike bez ugovora najčešće pred nadležnim sudovima budu kažnjeni sa 150 do 300 hiljada dinara, što je ispod zakonom propisanog minimuma, ali čest je i slučaj da predmet zastari pred sudom pa odgovorni nikada ne plaze novčanu kaznu.

Đurović dodaje i da se za šest meseci ove godine u budžet Srbije slilo oko 116 miliona dinara na osnovu kazni koje je inspekcija izrekla zbog propusta u angažovanju radnikam, a kada bi se postupilo po zakonu, kaže, u budžetu bi bilo 1,97 milijardi dinara.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja