Foto: RTRS/Profimedia

odgovor Igoru Crnadaku

DODIK PORUČIO PACOLIJU: Ministar te lažne države nije dobrodošao u Republiku Srpsku!

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli nije dobrodošao u Banjaluku, gde ga je, kako je naveo, pozvao šef diplomatije BiH Igor Crnadak "kako bi se dodvorio zapadnim centrima moći".

Bosna i Hercegovina
> 16:51h

"Republika Srpska nije dala saglasnost da BiH prizna samoproglašeno Kosovo, te ni ministar te lažne države ne može biti dobrodošao u Republiku Srpsku", rekao je Dodik.

On je rekao da vrata nijedne institucije Republike Srpske neće biti otvorena za Pacolija.

"Potez ministra Crnatka da Pacolija pozove u Banjaluku doživljavamo kao provokaciju Republike Srpske na koju su ga nagovorili njegovi strani mentori i njegov partijski mentor Mladen Ivanić. Možda je Bedžet Pacoli najbolja mera njegovog ministrovanja i najbolji pokazatelj u čijem je interesu Crnadak radio četiri godine", rekao je Dodik.

Crnadak je za danas popodne zakazao vanrednu konferenciju za novinare na kojoj će, kako je najavljeno, odgovoriti na Dodikove napade. U Banjaluci će u sredu, 5. septembra, biti održan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), najavilo je ranije spoljnih inostranih poslova BiH.

Osim ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka, koji se domaćin sastanka, učešće su potvrdili ministri spoljnih poslova Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Turske, Albanije i Kosova, dok će ostale učesnice SEECP-a zastupati zamenici ministara ili sekretari ministarstava. Na sastanku će učestvovati i predstavnici Evropske komisije i Saveta za regionalnu saradnju. Sastanak se održava u okviru jednogodišnjeg predsedavanja BiH SEECP-u.

Kurir.rs/Beta

Foto RTRS/Profimedia