Najnovije vesti

SPOR OKO GRANICE BIH: DODIK Biće kako Srbija kaže! ZVIZDIĆ To se nikada neće desiti!
Foto: RTRS / Zorana Jevtić

sukob

SPOR OKO GRANICE BIH: DODIK Biće kako Srbija kaže! ZVIZDIĆ To se nikada neće desiti!

Bosna i Hercegovina
09:03h

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će, kada je reč o granici između Srbije i BiH, biti onako kako Srbija kaže.

"Republika Srpska i Srbija su jedno, ali mislim da je ono što Srbija predlaže funkcionalno i na pravi način je regulisanje te granice. Šta Sarajevo ima sa tim? Koče samo zato što imaju neku formalnu stvar. Bilo bi bolje da jedni druge ne kočimo", rekao je Dodik, prenose Nezavisne.

On je rekao da ako Republika Srpska ima interes da reguliše svoj problem na granici sa Srbijom sa kojom je u dodiru celom dužinom, onda na nivou BiH "nema šta da smišljaju već da tako nešto prihvate".

Na tu njegovu izjavu reagovao je predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić koji je tu Dodikuovu izjavu ocenio kao "novi beskrupulozni nasrtaj na suverenitet BiH, ciljano urušavanje dobrosusedskih odnosa i namernu provokaciju", koja nema uporište u stvarnim činjenicama, prenosi Fena.

Prema njegovim rečima, zbog toga je neophodno da se jasno kaže da u vezi s pitanjem granice između BiH i Srbije, nikada neće biti onako kako Srbija kaže i to ne "ne zbog Dodika, nego zbog onih koji mogu biti zavedeni da poveruju u ovakvu utopijsku i besmislenu izjavu".

"Ta vremena, kada se o interesima BiH odlučivalo u našem susedstvu, su nepovratno prošla i sasvim sigurno se nikada više neće vratiti. Srbija i bosanskohercegovački entitet RS nisu i nikada neće biti 'jedno', kako Dodik insinuira. BIH je međunarodno priznata, celovita i nedeljiva država Bošnjaka, bosanskohercegovačkih Srba, bosanskohercegovačkih Hrvata i ostalih, dok je RS samo jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta, nastao u Dejtonu, sa jasno propisanim i ograničenim nadležnostima", rekao je Zvizdić.

On je kazao da je granica između BiH i Srbije utvrđena, međunarodno priznata i da su je potvrdili Badinterova komisij i Dejtonski sporazum, te da se može menjati samo uz pristanak obe države.

"Bilo bi poželjno da to shvate i prihvate svi koji uzaludno maštaju o podelama, pripajanjima, razmenama teritorija i crtanju novih granica, i da taj 'labuđi pjev' pokušaju da pretvore u konkretne integracione aktivnosti u cilju jačanja unutrašnje kohezije, unapređenja regionalne saradnje i nastavka puta ka evroatlantskim integracijama", zaključio je Zvizdić.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: RTRS/Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...