Foto: Marina Lopičić, Dado Đilas

inspektori će svaki slučaj gurati do kraja

ĐORĐEVIĆ O SLUČAJU NASTRADALOG RADNIKA: Krivične prijave protiv izvođača i podizvođača radova na gradilištu u Kneza Miloša

Društvo

BEOGRAD - Ministar za rad Zoran Đorđević je izjavio jutros da će biti podnete krivične prijave protiv izvođača i podizvođača radova na gradilištu u Ulici Kneza Miloša, gde je 29. avgusta poginuo radnik iz Kraljeva.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objavilo je na svom sajtu spisak sa imenima 21 poslodavca kod kojeg su zatečena lica na radu "na crno", a Đorđević kaže da će sve biti potpuno transparentno i da će inspektori svaki slučaj 'gurati do kraja', a sve kako bi se sprečile takve situacije.

Govoreći o gradilištu u Ulici Kneza Miloša, Đođević kaže da će se tek videti da li će se podneti krivične prijave i protiv lica koja su bila zadužena za bezbednost i zaštitut na radu.

"Tu je bilo mnogo propusta", dodao je ministar.

Kaže da je bilo propusta i u organizaciji i obuci radnika, radnici nisu bili prijavljeni, nisu imali zaštitnu opremu, nisu bili obučeni, nije bilo posebno određeno lice za zaštitu već je to radio koordinator gradilišta i drugo.

"Apelujem na medije da se više bave temom rada na crno", poručio je ministar Đorđević.

Kaže da će inspekcije imati podršku za 'brutalnu borbu' protiv rada na crno, da idu do detalja i traže najstrože kazne.

Djorđević je rekao da su dobili uveravanja da će sudovi biti ažurniji i naglasio da je pravovremena kazna najbolja preventiva.

"Da nemamo više slučajeve kao prošle godine kada smo imali 30 odsto zastarelosti i da od više od dve milijardi dinara kazne naplatimo samo 116 miliona".

Đorđević kaže da postoje i druge manjkavosti Zakona o radu i da će zato biti izmenjen, to jest pooštren po pitanju mnogi stvari.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić, Dado Đilas)