icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

konačna odluka

KURIR TV VUČIĆ: Idem danas na Kosovo i Metohiju, a prvo na Gazivode! Očekujem da sve protekne mirno

Objavljeno: 07.09.2018. 20:59h

 

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je sinoć da će danas krenuti u posetu Kosovu i Metohiji, dodavši da očekuje da će sve proteći mirno!


 

 

"Prethodnih nekoliko dana bili su teški za naš narod na Kosovo i Metohiji, i za nas političke predstavnike", rekao je predsednik Vučić. 

 

On je rekao da je sve krenulo teškim, do sada neviđenim pritiscima na rukovodstvo Republike Srbije i predstavnike Srpske liste da se podrži Fatmir Ljimaj za pregovarača Prištine, što nije moglo da se izglasa bez poslanika Srpske liste.

 

"Čovek je optužen za najteže zločine našeg naroda", naglasio je Vučić.

 

"Pritisci su bili veliki da sam se i ja zapanjio. Tog dana sam odgovorio na 50 poziva", dodao je predsednik i napomenuo da su se pretnje nastavile. 

 

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik je rekao da je onda nakon toga zabranjen ulaz Marku Đuriću, a ubrzo potom i pretnje o navodnim hapšenjima koje planiraju Albanci.

 

"Pokušavam da umirim situaciju", rekao je predsednik. 

 

On je dodao da je danas posle podne stigla zabrana da se posete Gazivode i određene lokacije u Zubinom Potoku. 

 

"Nećemo prekinuti dijalog, nastavićemo ga u budućnosti. Ne u ono vreme kada su to najavili iz EU jer sam tada u Kini", rekao je Vučić.

 

On je dodao da mu namera nije bila da huška ljude na Kosovu već da zagovara mir i da se bori za rešenje problema. 

 

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kad je reč o Gazivodama, kaže da ih mi smatramo srpskim resursom, ali da nikad nije bilo namere da se Albanci ostave bez vode.

 

"Želeli smo po tom pitanju da se dogovaramo. Mi želimo da imamo i uspostavimo mnogo više poverenja između Srba i Albanaca, ali to je proces koji bi bilo katastrofalno da bude zaustavljen. Nisu više ni Albanci u takvom naponu snage, a mi svakoga dana gubimo značajni deo našeg stanovništva", dodao je predsednik.

 

"Što se tiče odluke odlaska na KiM,  ja ću sutra ići na Kosovo i očekujem da će sve proteći mirno. Prvo ću posetiti Gazivode, i moram da kažem da idem na Kosovo sa konkretnim ekonomskim planovima  za boljitak našeg naroda. Neću imati ni minut slobodnog vremena, završiću posetu sutra oko ponoći, a onda je u nedelju u 12 časova skup u Kosovskoj Mitrovici", rekao je predsednik. 

 

On je dodao da je njegov posao da se bori do kraja.

 

"Idem na Kosovo i Metohiju zajedno sa nekim ministrima. Očekujem razumne reakcije i sa druge strane, a postaraću se da sve što govorim bude u cilju daljeg napretka između dva naroda", rekao je on.

 

 

Prema njegovim rečima, da smo daleko od bilo kakvog rešenja za KiM i da za to postoje spoljnopolitički razlozi, kao i razlozi koji se tiču odnosa Srba i Albanaca.

 

''Nikad nisam lagao građane Srbije, daleko smo od bilo kakvog rešenja, mnogo bih voleo da smo blizu, ali nismo. Postoje spoljnopolitički razlozi za to, kao i odnosi između Srba i Albanaca, mi smo između sebe daleko od bilo kakvog dogovora'', rekao je Vučić.

 

Vučić je naglasio da rešenja nema ukoliko postoji jasno i nedvosmisleno protivljenje velikih sila, a koje, kaže, i dalje postoji.

 

"Teško je to postići, ali zato je važno za nas da pokušavamo da više poštujemo jedni druge, govorim o našim narodima i našim društvima, da ne gledamo jedni druge preko nišana i da ne posmatramo one druge kao lošije od sebe. Već da pokušavamo da gradimo mostove u budućnosti", rekao je predsednik Srbije.

On, takođe, naglašava da je to politika koja može da spase i Srbe i Albance,a da je sve drugo katastrofa i približavanje kraja i za jedne i druge.

 

"Nadam se da ni jedni ni drugi neće izabrati ovo drugo", zaključio je Vučić.

 

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

 

Podsetimo, Vučić se jutros u Briselu sastao sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, a nakon sastanka odlučio je da danas ne razgovara sa predstavnicima Prištine u Briselu.

 

Vučić je takođe ranije danas naredio vojsci, a zatim zatražio od policije i BIA, da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, Kforom i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnicima koji deluju na teritoriji AP Kosovo, a povodom njegove posete.

 

 

 

(Kurir.rs/Foto: Tanjug, Dragan Kujundžić)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!