Foto: AP/Ilustracija

Počinje sezona pravljenja ajvara i turšije

PAPRENE PAPRIKE: Za zimnicu potrebno 200 evra!

Društvo

Većina domaćica u Srbiji ovih dana se raspituje za cenu paprika, paradajza, krastavaca i ostalog sezonskog povrća da bi počele pripremu zimnice.

Kurir je izračunao da je potrebno izdvojiti oko 200 evra da bi se na trpezi jedne prosečne četvoročlane porodice preko zime našli ajvar, turšija, mešana salata, kiseli kupus ili, recimo, džem od šljiva!

foto: Agroklub/Biljana Nenković

- Za mene, muža i naše dvoje dece svake godine gledam da napravim oko 20 tegli ajvara. Potrebno je od dva do tri kilograma paprika po tegli, što znači da nam samo ajvar izađe bezmalo 5.000 dinara. Ćerka obožava krastavce, pa ih pravimo i u teglama i stavljamo u turšiju, a za 12 tegli krastavčića od po tri kilograma treba nam nešto više od 2.500 dinara. Kornišoni su skuplji i koštaju oko 140 dinara po kilogramu, pa zato njih pravim pet tegli i to izađe koji dinar iznad 2.000. Kiselimo 40 kilograma kupusa, što nas košta 2.400 dinara. U šarenu salatu stavljam po kilogram krastavaca, kupusa, paprike, luka, šargarepe i karfiola, a cena je 550 dinara po tegli. Mi pravimo desetak, što znači da izdvajamo oko 5.500 dinara. U turšiju ljudi u proseku stavljaju po tri kilograma krastavaca, šargarepe, paradajza, paprike, karfiola i luka, što na kraju izađe oko 2.000 dinara - nabraja Tatjana Stolić iz Beograda i dodaje da ukupno cena pripreme zimnice na kraju pređe 20.000 dinara.

foto: Youtube Printscreen

A ako zimi volite da se počastite i različitim džemovima, cena skače na više od 23.000. Tome valja dodati i potrošenu struju za pečenje paprike ili kuvanje povrća (ko nema uslove da to radi u dvorištu na vatri), pa ulje, so, šećer...

- Ovo je neka optimalna količina. Moram da računam na to da ću neku teglu da poklonim nekom, ali i da će neko od rođaka meni da donese nešto. U krajnjem slučaju, ako nam zafali, uvek možemo da dokupimo u prodavnici. Doduše to je, em skupo, em ima mnogo drugačiji ukus od domaće zimnice - kaže Stolićeva.

foto: Profimedia

Sličnu dilemu imaju mnogi u Srbiji - da li će im se više isplatiti da sami spremaju zimnicu ili kupe već napravljenu? Međutim, računica je prilično prosta. U radnjama za teglu ajvara treba izdvojiti od 300 do 500 dinara, krastavčići su 150-200, tegla pečenih paprika u proseku oko 250 dinara, dok cena džema varira od 300 do 500 dinara, u zavisnosti od proizvođača i gramaže. Iako se građani žale da ni cene na pijacama nisu niske, ipak je sezonsko povrće mnogo jeftinije nego u marketima.

Cena povrća na pijacama paradajz 50-80* paprika 100-120 krastavac 70 kupus 60 šargarepa 100 krastavci 70 kornišoni 140 šljiva 80-100 luk 60 karfiol 150 veza peršuna 30 tri ljute papričice 50 *cene u dinarima po kilogramu

Količina povrća potrebna za zimnicu:

Ajvar - 2-3 kilograma paprika za teglu Turšija - 2-3 kilograma svakog povrća za bure Kiseli kupus - 30-50 kilograma za bure Kiseli krastavčići - 3 kilograma za teglu Mešana salata - kilogram kuvanog povrća Feferoni - oko 1/2 kilograma za teglu Džem - kilogram voća Slatko - 1/2 kilograma voća

Cene gotove zimnice u prodavnicama: Mala tegla feferona 120 Velika tegla feferona 185 Ajvar, mala tegla 300-400 Ajvar, veća tegla 500-600 Pinđur 500-600 Cvekla 140-200 Kornišoni, veća tegla 220 Sok od paradajza 140 Slatko od jagoda 500

Cena gotove zimnice na pijaci: Ajvar blagi 500 Ajvar ljuti 500-600 Kuvani paradajz 200 Pečena paprika 200-250 Slatko od malina 500 Slatko od šumskih jagoda 400-500 Slatko od šljiva 300 Džem od šipurka 300-400

Kurir.rs/Jelena Pronić