Foto: Marina Lopičić

reakcija

DAČIĆ OCENIO DA JE VUČIĆEVA POSETA KOSOVU POSLALA JASNU PORUKU SVETU: Svi su videli da mi želimo kompromis, a da na Kosovu vlada jedan opšti haos

Politika
> 12:40h

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je izjavio da je od samo početka bilo jasno da su "svi koji ne žele miran dogovor hteli da naprave opstrukcije" povodom dolaska predsednika Srbije na sever Kosova i Metohije.

On je povodom blokada koje su danas organizovali kosovski Albanci rekao da one nisu bile spontane.

"Nema dileme da ovo nije spontano okupljanje, već reakcije na veoma dobre poruke i komentare u međunarodnoj zajednici jer nije rekao ni jednu rečenicu za koju bi neko rekao da nije u skladu sa porukama koje smo do sada iznosili", rekao je on za RTS.

"Ne samo da nismo dobili poruke od međunarodnih faktora, već je bilo pohvala. Znate da je predsednik imao dilemu da li da ide u Brisel i da li da ide na Kosovo, a da su predstavnici međunarodne zajednice smatrali da bi bilo dobro da ode tamo i da su oni izvršili pritisak na kosovske vlasti", rekao je Dačić.

On je kritikovao to što KFOR danas nije reagovao na blokade, uprkos tome što su ranije najavili da će Vučić moći bezbedno da se kreće po Kosovu.

Dačić je dodao da su blokade, u kojima su učestvovali i bivši pripadnici OVK, da je ovo slika i prilika Kosova.

"Oni su navikli da ovako rade, to je bio princip šumskih bandi. Ovo je slika i prilika kosovske vlasti. Jedan opšti haos koji postoji na Kosovu i Metohiji.

Bez obzira što će Vučić sublimirati ono što je rekao, mislim da je poseta već ostvarila svoj cilj. Celom svetu je pokazala da mi želimo kompromis, ali da nećemo dozvoliti ponižavanje", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je bilo zahteva da predsednik kosovske skupštine i organizator današnjih blokada Fatmir Ljimaj bude šef pregovaračkog tima u Briselu, iako postoje direktna svedočenja kako je on ubija i sakatio Srbe na Kosovu.

"Mi bi trebalo da nastavimo da se ovako odnosimo prema tih 10 opština gde Srbi imaju većinu i da ih dalje razvijamo od ekonomije do kulture i obrazovanja...

Dačić je rekao da nije najavljena poseta Hašima Tačija Preševskoj dolini, što su preneli neki mediji na Kosovu.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: