SVETSKI MEDIJI O NEVIĐENOM SKANDALU NA KOSOVU I METOHIJI: Albanci ne daju Vučiću u Banje! KAMIONIMA, ŽICAMA I GUMAMA blokirali put!
Foto: Kurir.rs

PRVI IZVEŠTAJI

SVETSKI MEDIJI O NEVIĐENOM SKANDALU NA KOSOVU I METOHIJI: Albanci ne daju Vučiću u Banje! KAMIONIMA, ŽICAMA I GUMAMA blokirali put!

Vesti -

VOJTEŠ - Oko 200 "kosovskih ratnih veterana" blokiralo je put koji vodi za Banje zato što predsednik Srbije Aleksandar Vučić namerava danas da poseti to mesto, izveštava Rojters.

Kosovo, s populacijom od 1,8 miliona ljudi, mahom etničkih Albanaca, proglasilo je nezavisnost od Beograda 2008, gotovo deceniju pošto je NATO danima bombardovao Srbiju.

Srpska manjina koja je ostala na Kosovu živi u malim enklavama u oblastima naseljenim Albancima, koji čine više od 90 odsto populacije. Većina Srba živi na severu Kosova, blizu granice sa Srbijom, i ne priznaje institucije Prištine.

"Vučiću, izvini se za zločine i masakre po Kosovu", piše na jednom transparentu postavljenom na putu za Banje, koji je blokiran automobilima i kamionima. "Vučić neće proći", piše na drugom.

AP prenosi da nisu potvrđeni navodi da su se čuli rafali i ističe da Vučić nije napadnut.

Mediji prenose da su na blokadama psotavljeni kamioni, žice, kao i da se pale gume.

Predsednik Srbije jutros je rekao novinarima da će pokušati da drugim putem stigne do tog sela. Normalizacija bilateralnih odnosa glavni je uslov i za Srbiju i za Kosovo da eventualno uđu u EU.

Nezavisnost Kosova priznaje više od 100 država, ali ne i Srbija, Rusija i 5 članica EU, poseća Rojters.

Kurir.rs/Reuters

Foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track